Klassisk mat på jägarvis
Biff à la Lindström, denna klassiska rätt. 

– Denna rätt går utmärkt att servera som halstrad råbiff. 
Då gör du precis samma färs som lindströmarna, håller färsen rumstempererad
och ger den en fin stekyta bara. Servera den sedan med pommes
frites, tomatsallad, örtsmör och rödvinssås

 

Du behöver till sex personer
1 kg färs av älg/rådjur/dovvilt/kronvilt
4 ägg
2 dl tärnade rödbetor
1 dl kapris
2 gula lökar (fint tärnad)
3 msk dijonsenap
300 g haricots verts
1,5 kg potatis
persilja (till garnering)
salt och peppar
smör och olja (till stekning)
Örtsmör
250 g rumstempererat smör
1 dl finhackade örter (persilja,
gräslök, basilika, oregano,
dragon)
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk citronsaft
salt och peppar

Instruktioner
• Ställ in ugnen på 150 grader.
• Blanda smöret med de finhackade örterna, den pressade vitlöken och citronsaften väl i en bunke alt. i en matberedare.
Smaka av med salt och peppar. Värm sedan en sked i kokande vatten och forma smöret till snygga ägg.
Man kan även lägga smöret på ett bakplåtspapper och forma till en
cylinder, sedan skära i skivor när smöret stelnat lite i kylen.
• Skala och tärna potatisen i ca 1x1 cm tärningar, lägg dem sedan i vatten så att stärkelsen släpper ur potatisen.
• Lägg färsen i en stor bunke alt. i en blandare, tillsätt ägg, tärnade rödbetor, kapris, 1 tärnad gul lök, dijonsenap samt
1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Blanda väl.
• Forma färsen till biffar, ca 180g per portion. En stor per portion eller två mindre. Skölj händerna i kallt vatten så
går det lättare att forma färsen till snygga biffar.
• Häng av potatisen i ett durkslag.
• Stek Lindströmarna i smör på medelvärme i stekpannan tills de fått fin färg.
Placera dem på en plåt och baka av i ugnen på 175 grader i ca 10 - 15 min.
Har du en stektermometer skall innertemperaturen vara 58 – 62 grader.
Gör en god sky i stekpannan efter att du stekt Lindströmarna,
då det finns mycket fin smak kvar i pannan.
• Stek potatistärningarna i smör och olja tills de fått färg och blivit genomstekta.
Salta och peppra.
Tänk på att steka måttligt med potatis i pannan så att bara botten är täckt. 
Annars kommer potatistärningarna inte bli klara samtidigt.
• Sautera (fräs på) 1 fint tärnad gul lök och haricots verts påmedelvärme så att de inte tar färg men tills de mjuknar lätt.
De ska serveras med lite tuggmotstånd.
• Lägg upp snyggt och garnera gärna med persilja!

Rödvinssås
Du behöver till sex personer
5 dl egentillverkad fond
(alt.Koncentrerad som spädes
enligt anvisningar)
5 dl rödvin
3 tärnade schalottenlökar
1 morot (tärnad)
2 msk tomatpure
2 lagerblad
2 msk torkad timjan alt färskatimjankvistar
1,5 msk rödvinsvinäger
2 msk smör
olja
maizena
salt och peppar

Instruktioner
• Fräs löken, moroten, tomatpurén, timjan och lagerbladen
i lite olja tills de fått färg. Tillsätt rödvinet och reducera (koka ihop) till hälften.
• Tillsätt kalvfonden och fortsätt att reducera ner till ungefär hälften av den nya mängden.
• Sila av grönsakerna och tillsätt rödvinsvinägern, tillsätt salt
och peppar efter smak. Koka ihop såsen ytterligare om du vill ha kraftigare smak på den.
• Red av såsen till lagom konsistens med maizena, tillsätt smöret precis innan servering.