Vad sägs om smörstekt gös med semi dried tomater, grov senapssås och kokt potatis?
Men erst und zuerst, som de säger lite söderöver – alltså
först och främst – en bra fond! Det är grunden till all matlagning –
och varför ta en genväg?

Fiskfond
Ingredienser
½ kg fiskskrov
1/4 purjolök
1 palsternacka
1 fänkål
½ gul lök
4 vitpepparkorn (hela)
vatten

Instruktioner
Du kan använda hela skrovet, även huvudet. Men då
måste du skära bort gälarna, annars kommer fonden att bli besk.
Använder du laxskrov, bör detta endast användas till laxrätter.
• Skär/klipp bort gälarna. Skölj fiskskrovet frittfrån blod, lägg sedan i en stor kastrull och fyll
upp med vatten.
• Skala och skär ner grönsakerna i små tärningar.
• Koka upp och skumma av (ta bort skummet),tillsätt grönsaker och kryddor och låt koka på
svag värme i ca 15 min.
• Dra av kastrullen från plattan och låt stå och dra ca 1 timme
• Sila av fonden i en finmaskig sil och sedan låt stå i ca ½ - 1 timme, då kommer ev. grumlighet
falla till botten.
• Häll över allt utom bottensatsen i en ny kastrull och koka försiktigt ihop till halva mängden.
• Fonden är färdig och går utmärkt att frysa.

Smörstekt gös med semi dried tomater och grov senapssås
Ingredienser 6 personer
ca 1 kg gösfiléer
600 g cocktailtomater
2 schalottenlökar
2,5 msk fiskfond
(koncentrerad) alt. 3 dl
egentillverkad fond
3 dl grädde
1 dl vitt vin
cidervinägersenap
(eller annan grov
senap med lite
vinäger)
1,1 kg potatis
1,5 msk timjan alt.
färska timjan kvistar
dill (garnering)
gräslök (garnering)
smör
matolja alt. olivolja
maizena
salt och peppar

Instruktioner
Om du använder hel gös är det lättast att fjälla fisken innan du tar ur den.
Stycka sedan till filéer och därefter portions bitar.
Använder du egentillverkad fond, skall du inte tillsätta vatten.
• Sätt ugnen på 100 grader. Tvätta cocktailtomaterna,
lägg dem i en ugnssäker form och vänd
runt dessa i olja. Krydda tomaterna med 2 msk
socker, 1 msk salt, 1 tsk svartpeppar och 1,5 msk timjan.
Torka tomaterna i ugnen ca 1 – 1,5h (semi dried).
• Stycka den fjällade gösen i lagom stora portionsbitar om ca 160 g.
• Skala och finhacka schalottenlöken, fräs den i en kastrull med 1 msk smör.
När löken blivit mjuk (men inte fått färg), tillsätt då 2,5 msk
koncentrerad fiskfond, 2,5 dl vatten och 1 dl
vitt vin. Koka på medeltemperatur i ca 10 min,
tillsätt 3 dl grädde och fortsätt i ytterligare ca 15 min.
Mixa såsen, tillsätt 4 msk cidervinägersenap och fortsätt koka ca 5 min. Smaka av såsen
med lite salt och peppar vid behov. Om du vill ha såsen tätare, red då av med maizena.
• Skala potatisen och koka den i ca 20 min, glöm inte att salta vattnet!
• Stek gösen på medel hög temperatur, använd rejält med smör.
Börja med skinnsidan neråt. Salta och peppra, stek fisken ca 1,5 min på vardera sida (tills den fått fin färg).
Är fiskbitarna större kan det behövas längre tid, kontrollera med en termometer om du är osäker. 
Fisken bör hålla 45 – 50 grader, då är den perfekt tillagad! 
• Servera gärna med lite smör och finhackad gräslök över potatisen och några dillkvistar ovanpå fisken!