En lättlagad och somrig grillbuffe´som alla kan bjuda på!
3 olika sätt att smaksätta ditt kött med marinader och kryddrubb
Tzatziki
Ceasarsallad
Färskpotatissallad
Limeaioli
Grillad paprikacrème
HET bönröra
Caprese
Vattenmelonsallad medmynta och fetaost
Lycka till med recepten!

 

Att marinera och rubba kött kan du med fördel göra en vecka innan du ska grilla.
Vakuumpacka sedan köttet så att alla smaker hinner tränga in i köttet ordentligt.

Rekommenderas till kalvkött
Plocka en kruka med salvia och skala 2 st vitlökar, mixa allt i en matberedare
tillsammans med 3 dl matolja till en slät marinad.

Rekommenderas till hjort, älg, rådjur, dov
Vid användning av kryddrubb bör köttet penslas med BBQ sås efter grillning.
Min rekommendation är: Chef Paul Magic Seasoning Blends (färdig kryddrubb)

Egengjord rubb: Blanda svartpeppar, vitpeppar, vitlökspulver,
spiskummin, paprikapulver, cayenne och mortlade
korianderfrön i en bunke, sedan strör du ett jämnt lager över
köttet och masserar in kryddorna. Vakuumpacka eller låt
ligga inplastad i minst några timmar innan grillning.

Rekommenderas till vildsvin
Strimla upp chili, skiva alt. pressa 2 st vitlökar i en bunke,
zesta (riv skalet)citronen och dela ner den i halvmånar.
Plocka kvistar av rosmarin och timjan, blanda allt och fyll på
med ca 3 dl olja (så det täcker köttet) och blanda runt.
Låt stå kallt, gärna vakuumpackat.

Tänk på att kol och briketter fyller olika funktioner, briketter
brinner längre men får inte upp samma temperatur som
träkol. Ett bra tips är att använda briketter i botten och kol
ovanpå för att få bra glödtid och temperatur. Snåla inte med
kolen, det är viktigt så att du får en bra glöd som håller
värmen länge!
För att få rätt temperatur för ändamålet kan du jobba med
spjällen och justera lufttillförseln, för låg temperatur som
räcker länge ska du börja med spjället nästan stängt.
Vill du få in röksmak på ditt kött, blötlägg en näve rökspån
och lägg in i grillen, grilla med låg temperatur.

 Tzatziki
Du behöver: Till sex personer
1 gurka
½ msk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 dl matlagningsyoghurt/
grekisk yoghurt
Salt och peppar

Instruktioner:

Skölj och dela gurkan på längden, använd sked och ta bort kärnhuset
• Riv gurkan på grova sidan av ettrivjärn.
Blanda med saltet och låthänga i ett durkslag minst 15 min
(gärna över natten).
• Pressa sedan ut resterande vätskamed händerna och lägg gurkan ien bunke,
tillsätt pressad viltök,
yoghurten och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.

Ceasarsallad med surdegskrutonger

 

Du behöver för sex personer
2 romansallad huvud
1 dl majonnäs
4 sardeller
1 vitlöksklyfta
2 dl riven parmesan
1 tsk dijonsenap
2 msk citronsaft
3 skivor surdegsbröd
Olivolja
Salt och peppar

Instruktioner:
• Sätt igång ugnen på 175 grader. Skär brödet i 1,5 x 1,5 cm stora tärningar, fördela ut dessa
på en plåt med bakplåtspapper och vänd runt med lite olivolja. Tillsätt salt och peppar, baka
i ca 10 min tills det fått färg.
• Dela salladshuvudena på längden, och strimla upp i 1 cm breda strimlor. Skölj i kallt vatten.
• Blanda majonnäsen, dijonsenapen och citronsaften i en bunke alt. i en matberedare.
Tillsätt 1 dl riven parmesan, pressa ner vitlöksklyftan samt finhacka och blanda ner
sardellerna i ceasardressingen.
• Blanda dressingen med salladen, lägg upp
i en skål/fat och toppa med resterande

Färskpotatissallad
Du behöver för sex personer
1 kg färskpotatis
(små kulpotatis)
1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
2 rödlökar
2 dl kapris
1 dl skuren gräslök
1 dl strimlad persilja
Grov cidervinäger senap
½ dl matolja
½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Instruktioner:
20 min tills potatisen är klar. Häll av vattnet
och ånga av, dela potatisarna på hälften.
• Skala och strimla rödlökarna, skölj och skärsalladslöken i små ringar. Skölj rädisorna
och dela i 4 delar, blanda allt tillsammans med potatisen och tillsätt kaprisen.
• Vispa matoljan, olivoljan och vinägern i en bunke.
• Skär gräslöken och strimla persiljan.
• Blanda potatisen och senapsvinägretten, smaka av med salt och peppar.
Avsluta med att vända ner gräslöken och persiljan.

Limeaioli
Du behöver för sex personer
2 äggulor
2 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
3-4 dl matolja/rapsolja
½-1 lime (saft och skal)
Salt och peppar

Instruktioner:
• Skala och riv vitlökarna fint. Riv sedan lime och pressa ut saften i en bunke.
• Blanda i äggulorna och dijonsenapen, rör samman.
• Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning, smaka av med salt och peppar

Grillad paprikacrème
Du behöver för sex personer
2 ½ dl philadelphia/färskost
4-5 grillade paprikor (från
konserv)
2 msk citronsaft
Worcestersås
Tabasco
Salt och peppar

Instruktioner:
Blanda samtliga ingredienserna i en matberedare, mixa till en slät crème.
Smaka av med worcestersås, tabasco, salt och peppar.

Caprese
Du behöver för sex personer
5 stora kvisttomater
3 buffelmozzarella
1 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Instruktioner:
• Skölj tomaterna ochskiva dessa.
Skiva även mozzarellan och lägg sedan upp
dessa på ett snyggtfat, varannan tomatoch mozzarella.
• Droppa olivolja överfatet, sedan salt och peppar.
Garnera med basilikabladen.

Het bönröra
Du behöver för sex personer
2 mix bönor (konserv)
1 dl BBQ sås
2 msk sambal badjak
2 msk olivolja
½ dl finhackad persilja
Salt och peppar

Instruktioner:
• Skölj av bönorna och blanda dessa i en bunke med BBQ
såsen, sambalbadjak och olivoljan.
• Smaka av med salt och peppar, garnera röran med finhackad persilja vid servering.


Melonsallad med fetaost och mynta

Du behöver för sex personer
½ liten melon
150 g fetaost
1 kruka mynta

Instruktioner:
En fräsch sommar sallad för alla tillfällen.
Tänk på att inte blanda salladen för långt i förväg då den salta osten gör att melonen släpper vätska och blir mosig.
• Skala och tärna ner melonen i ca 1,5 cm stora tärningar. Tärna även fetaosten i 1 cm stora tärningar och blanda i en skål.
• Plocka och skölj myntabladen. Blanda allt och lägg upp i en serveringsskål, garnera med myntabladen.