2023-01-05 00:00
Mårten Sandkvist

Vi får ofta frågan vilken isborr som är den bästa?
Det allra mesta beror på hur du ska fiska. Läs nedan för att finna den bästa isborren för just dig!

1. Cold Mountain Icebreaker
Cold Mountain Icebreaker får vår förstaplats!
En premiumborr som passar lika bra för dig som fiskar i mellersta delen av landet eller du som far till fjälls. Cold Mountain Icebreaker är utrustad med en utbytbar, förstärkt kompositkrona som ger bättre stabilitet och styvhet än borrkronor av stål.
Borrkronan har låg kostnad och är lätt att byta - om så behövs.

Skären som är av mycket bra kolstål är sylvassa och är även de lätta och billiga att byta. Icebreaker levereras med två par skär, ett par med flackare skärvinkel som passar bäst för våta isar eller om man använder skruvdragare, och ett par med brantare skärvinkel som passar bäst för torra isar, eller dig som vill komma snabbast genom isen.

Spiralen är 100cm lång, med långt spiralavstånd för att släppa lätt från isen och har en innerdiameter på 22mm. Det gör att maximal istjocklek är 130cm, och om man vill går spiralen att användas med 22mm adapter och/eller förlängare om man vill använda skruvdragare, eller borra än tjockare isar. Icebreaker är utrustad med marknadens bästa handvev.

Det patenterade, ergonomiska handtaget fäller in eller ut på en sekund och ger minimalt med spel. Helt i en klass för sig.
Passar dig som bor i hela landet, oavsett om du pimplar abborre eller ofta fiskar till fjälls. LÄS MER HÄR...

2. Mora Nova Ice
Mora Nova Ice är Moras bästa isborr och har varit tävlingspimplarnas farvoritborr i över ett decennium, men passar även bra till diverse pimpelfiske. Mora Nova är utrustad med en utbytbar, kompositkrona som ger bättre och styvhet än borrar utan krona.
Ergonomiskt utformat handtag ger ett naturligt och kraftbesparande rörelsemönster när du borrar. Underdelen är 108cm lång, varav spiralen är 80cm lång och har en innerdiameter på 22mm.

Det gör att maximal istjocklek är 160cm, och om man vill går spiralen att användas med 22mm adapter och/eller förlängare om man vill använda skruvdragare, eller borra än tjockare isar. Spiraldel som tillverkas av svenskt höghållfast stål, vilket ger en kompakt och lätt borr som väger 10% mindre än en vanlig isborr.

Nackdelen med Nova tordes vara priset, både på borren och reservdelar. Annars en utmärkt isborr som gör att den kvalar in som näst bästa isborr på marknaden. Passar dig som har pimpelfisket som ett starkt intresse. LÄS MER HÄR...

3. Mora Ice Arctic Long
Mora Ice Arctic är en bra isborr som passar dig som fiskar i norra delen av landet eller du som far till fjälls. Till skillnad från premiumborrarna Icebreaker och Mora Nova så har inte Arctic någon krona skären monteras på, utan de sitter direkt på spiralen.
Detta gör att skärvinkeln blir något brantare. Ice Arctic har en relativt brant skärvinkel vilket gör att den är relativt snabb genom isen, men baksidan är att den kan upplevas trögborrad, om man jämför med Icebreaker eller Nova.

Fördelen med en borr utan krona är att det förstås inte finns någon krona som kan gå sönder, och reservskär är billigare än utbyteskronan till Nova. Det finns även utbytesskär som passar från andra märken än Mora som är billigare.
Spiralen är 80cm lång och har en innerdiameter på 18mm. Det gör att maximal istjocklek är 162cm, och om man vill går spiralen att användas med 18mm adapter och/eller förlängare om man vill använda skruvdragare. Passar dig som bor i norra Sverige, eller ofta fiskar till fjälls. LÄS MER HÄR...

4. Strikemaster Sport
Strikemaster Sport har en spiraldiameter på 18mm och är utrustad med teleskopiskt handtag, längden kan således justeras upp till 93cm, en egenskap som även gör transporten lättare.
Underdelen är endast 72cm varav 52cm med spiral, så det är en mycket smidig borr även för barn.

Strikemaster är utrustad med Moras Ice easy skär, och säkerställer bra drift.

Strikemaster Sport är en lite enklare isborr med kortare spiral som passar bäst för dig som pimplar någon eller några gånger om året. Helt klart en fin borr för pengarna. LÄS MER HÄR...

5. Vista Black edition 200mm
Vista black edition isborrar med kupade/triangulära skär.

Hög kvalitet kännetecknar Amerikanska Vista och skären är kompatibla med de flesta andra vanliga märken på marknaden, som t ex Mora.
Vista Black edirion har en spiraldiameter på 18mm och spiralen är försedd med 3 varv. Detta är en borr som passar något tunnare isar och stora fiskar bäst.
Bra borr som passar dig som ismetar. LÄS MER HÄR...

Välkommen! hitta till Fritid & Vildmark...