2018-05-29 00:00
Simon Linjamaa

Simon Linjamaa JAGUARKOCKEN
Grillsäsongen är äntligen här (i alla fall för dem av oss som inte grillar året om), och vad passar väl bättre än en riktig viltburgare? Simon Linjamaa bjuder på en härlig viltburgare med hårdrökt bacon och västerbottenost som serveras med rostad sötpotatis.
Fram med grillen!

Viltburgare
1,1 kg viltfärs (gärna mald högrev)
1 dl BBQ sås
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
1 bit hårdrökt sidfläsk (bacon)
6 st grova skivor västerbottenost
1 st skivad gul lök
2 st skivade tomater
3 st hela saltgurkor
Gör så här:
TIPS! Grilla hamburgaren väl
kyld eller lätt fryst för bästa resultat,
då håller den ihop bättre och blir
saftigare!
Blanda viltfärsen med BBQ såsen,
salt och peppar. Dela upp i 6 lika
stora bitar (ca 180g) och forma till
hamburgare med blöt hand. Skiva
sidfläsket och västerbottenosten.
Grilla eller stek hamburgaren,
samtidigt som baconen grillas.
Lägg ihop baconen med burgaren
och överst västerbottenosten, låt
osten smälta i värmen av grillen.
Bygg ihop Jaguarkockens burgare
med hembakta brödet, hamburgerdressingen,
lök, tomat, skivad saltgurka

Hamburgerbröd
5,5 dl vetemjöl
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl standardmjölk
1 msk honung
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 st ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och
tillsätt mjölken och värm det till
ca 37 grader. Smula jästen i en
bunke och tillsätt den varma
mjölken, rör detta tills jästen löst
upp sig. Tillsätt mjöl, salt, honung
och rapsoljan i bunken och arbeta
i en assistent ca 10 min, låt detta
jäsa under bakduk i ca 30 min till
ungefär dubbel storlek. Dela ner
degen till ca 90g stora degbitar
och forma dessa till runda bullar,
lägg dessa på en plåt med
bakplåtspapper och låt jäsa yttligare
ca 30 min. Vispa upp ägget
med en gaffel i en skål, pensla
brödet och grädda i ugnen ca
6-8 min tills dom fått fin färg. Låt
svalna något under bakduk innan
servering.

Rostad sötpotatis
med chili och salladslök
1,5 kg sötpotatis
1 knippe salladslök
Chiliflakes
Salt och peppar
Matolja
Gör så här:
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Tvätta och dela ner sötpotatisen
i klyftor, blanda med matolja och
sprid ut potatisen på en plåt. Salta
och peppra ordentligt samt krydda
med chili flakes över potatisen.
Rosta potatisen i ca 30 min tills de
är klara och fått fin färg. Strimla
salladslöken och vänd runt med
potatisen strax innan servering.
Portioner: 6 personer

Coleslaw
10 dl finstrimlad vitkål
1 dl finriven morot
1 dl majonnäs
1 msk vitvins vinäger
3 krm hel kummin
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm malen svartpeppar
Gör så här:
Finstrimla vitkålen och lägg i en
bunke, tillsätt salt, socker, peppar
och vitvinsvinäger. Blanda runt
och krama vitkålen så att den
mjuknar. Tillsätt finriven morot,
kummin och majonnäs. Blanda
runt och låt gärna stå kallt en
stund innan servering.

Hamburgerdressing

2 dl majonnäs
3 msk bostongurka
3 msk chilisås
Salt och peppar
Ev. lite tabasco
eller sambal olek
Gör så här:
Blanda majonnäsen
med bostongurkan samt
chilisåsen i en bunke, smaka
upp med salt och peppar.
Vill man ha lite styrka i
dressingen så tillsätt lite
sambal olek alternativt
tabasco.