Skötselråd Ljuddämpare.

Ljuddämpare är idag mycket vanliga att ha på jaktvapen. Då ljuddämpare är relativt nya på marknaden är det många som saknar kunskapen om vad de bör göra med sin ljuddämpare för att den ljuddämpare ska hålla så länge som möjligt och fungera korrekt. Detta är inget som är mer komplicerat än rengörning av själva vapnet men det finns några saker man bör tänka på. För att underlätta detta för dig har vi valt att ge några enkla skötselråd. Följer du dessa kommer din ljuddämpare hålla i många år framöver!

Efter varje skytte:

Den viktigaste och enklaste tipset är att ta av din ljuddämpare från vapnet efter skytte och jakt. Detta då krutrök och kondens kan finnas i ljuddämparen och pipan efter skytte. Båda dessa har en negativ inverkan på materialet som används i ljuddämpare då de kan vara frätande eller bidra till att rost bildas. För att få ut så mycket av kondensen som möjligt kan man demontera ljuddämparen om den du har tillåter detta eller låta den stå upprätt med mynningen neråt. Det bästa är också om du låter ljuddämparen vädra utanför vapenskåpet en stund då du kommer hem. Ställs dämparen in direkt kommer fukten från kondensen och andra ämnen hänga kvar i skåpet vilket kan ha en dålig inverkan på alla dina vapen. Tänk också på att förvara dämparen öppet i skåpet och inte inlindad eller i en påse. Vid mycket intensivt skytte på banan bör även dämparen skruvas av direkt då du är klar med skyttet, var bara försiktig då dämparen kan vara varm efter skytte.

Rengörning:

Har du en delbar ljuddämpare kommer detta underlätta rengöring av dämparen. En noggrann rengöring behöver inte utföras mer än en gång per år om du inte skjuter ovanligt mycket. Något du bör göra oftare om du har en delbar ljuddämpare att ta isär den för att återfetta gängorna med värmebeständigt fett. Detta för att i framtiden underlätta delningen av dämparen.

Vid en ordentlig rengöring börjar man oftast med hålet i mitten som kan rengöras med bronsborste eller liknande. Då hålet är större än kulan kan en borste för en grövre kaliber än dämparen är gjord för underlätta. Beroende på vilken dämpare du äger ser insidan av dämparen olika ut. Är din dämpare delbar och du kommer åt alla ytor inuti dämparen kan en tandborste med fördel användas för att få bort eventuella avlagringar som bildats. Använd en upplösande olja och försök undvika de skarpaste solventerna då det inte alltid är kompatibla med aluminium och plastbussningar som används i många ljuddämpare. Undvik även att använda putslappar då du rengör din dämpare. Många dämpare kan ha vassa kanter inuti sig vilket kan göra att bitar av lapparna fastnar i dämparen vilket kan vara farligt.

Kommer du dock inte åt alla ytor inuti dämparen kan du använda en rengöringsvätska. Det finns flera olika sådana på marknaden och de kan ha lite olika instruktioner så läs noga på den du använder hur du ska gå tillväga. Grundprincipen är i alla fall att ena sidan av dämpare försluts och dämparen fylls med vätskan som sedan får stå i dämparen en viss tid, alternativt att dämparen får bada i vätskan. Under tiden kommer alla krutrester och andra ämnen lösas upp och då vätskan gjort sitt bör dämparen spolas av med vatten. Kan dämparen förseglas är det bra att fylla dämparen halvvägs med vatten och skaka den så vätskan försvinner från alla ytor. Se till att dämparen får torka ur ordentligt efter rengöringen. Är dämparen gjord i stål kan ett tunt lager vepenolja förhindra att rost bildas.

Övriga hjälpmedel:

Äger du en ultraljudstvätt är detta ett utmärkt hjälpmedel för enkel och effektiv rengöring. Varmt vatten och diskmedel ger en skonsam och effektiv rengöring. Har du tillgång till tryckluft kan man även blåsa ur ljuddämparen då den använts för att avlägsna lösa partiklar och skona dämparen i längden. Detta kan också användas för att påskynda torkning efter rengörning och avlägnsa kondensen fortare så du kan låsa in dämparen på en gång då du kommer hem.

Vi Rekommenderar: