2018-06-26 20:00
Seved Wiklund

Att ha förberedd sig väl innan resan utgör en stor del av värdet som kommer att upplevas under och efter resan. Värdet av resan och jakten den sätter du själv, ingen annan.
Att ödmjukt söka efter information, kunskap och färdigheter som exempelvis, vilka kläder man ska bära, ammunition att använda, jakten och skyttets tillvägagångssätt, avstånd mm man skjuter på är en del av förberedelserna.

Kläderna ska camouflera dig utifrån de färger som vegetationen har(jaktsäsong oftast början av Maj till slutet av Augusti). Färgerna från början av säsongen är relativt gröna och i slutet ljusbrunt pga. den utbrändhet som solen och bristen av regn skapat. Djuren är mer än lovligt vaksamma då de kringstrykande predatorerna utgör ett ständigt hot. Förutom lukten(vinden) som jag upplever är lika med de svenska vilten är hörseln och synen betydligt, betydligt bättre. Kylan på morgonen kan vara ned till +/- 0 och på dagen så varmt att det blir jobbigt. Det utgör förutsättningar för vilka krav du ska på kläderna du har med och på dig under dagarna med jakt. Gärna heltäckande kläder då taggiga buskar är en regel och fästingar inte ovanliga.

Skorna, du kommer att gå med. Av tidigare erfarenhet så skulle det gås i snitt 20-25 km/dag. Vilket absolut kom att stämma denna gång med. Förutom gåvänliga kängor med absolut ingen risk för skoskav så vill man(jag) att de ska vara kraftiga och med en skaft höjd över anklarna då den mentala vetskapen att risken för att kliva på sådant som är långt, kryper och är giftigt existerar. Att se dessa varelser är dock mycket, mycket ovanlig under perioden som är Afrikas så kallade vinter. De är väldigt, väldigt oaktiva.

Skjutstöd. Att kunna ligga ned och ta stöd händer inte. Vegetationens höjd utgör ett avgörande hinder. Du måste upp helt enkelt. Ett skjutstöd som ger dig möjlighet att skjuta stående är absolut att rekommendera. Har du och kan ta med dig en Bipod(två stödben) alt en tripod(tre stödben) så är det perfekt. Oftast har djuren trots ditt smygande på känn att du finns där och de kan stanna kvar någon sekund efter ni upptäckt varandra av nyfikenhet och då har du din chans. Ett.. Två.. Tre.. sedan är de borta. Se djuret, identifiera djuret, upp med stödet, på med bössan, sikta, trycka av. Ett.. Två.. Tre.. där har du den regelmässiga tiden du behöver öva att utföra den proceduren på.

Avstånd. Med de kalibrar som normalt används och som skjutits in på 150 meter, innebär det att alla avstånd på de vilt man normalt jagar, så kan man hålla mitt i det önskade träffområdet oavsett om det är 80 eller 200 meter. Men rådet är att aldrig skjuta på ett avstånd som du ej prövat innan med ditt vapen och din ammunition. För självkänslan att ha prövat och sett resultatet kontra att bara sett en teoretisk kulbana är för mig en nivå som man måste ha med sig.

Gå, träna lite kondition och skjut med skjutkäpp på olika avstånd. Det är de viktigaste delarna vad avser färdigheter du behöver besitta. Resten är i mångt mycket utrustning som man bör ha med sig och tillgång till. Men utan de grundläggande personliga färdigheterna blir inte upplevelsen vad man önskat sig alla gånger. För många är detta en resa med stora förväntningar, möten med nya underbara människor, spännande miljöer och vilt som bara setts på TV där du helt plötsligt får vara med i filmen

Den känslan och det värdet som erhålls genom att lyckas med det du företar dig, ger du dig själv genom att förbereda dig. ”To trust in good luck is for gamblers, we dont gamble” är ett uttryck som vi gärna använder och understryker vikten av.

Kommer fortsättning på resan till Afrika i kommande blogginlägg. 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
k4xe3C
Kod från Captcha-bild: