2018-02-12 15:00
Mårten

Tre tips för ett roligare fiske på isen!
I skrivande stund ligger snötäcket tjockt och midvinterkylan biter som värst. Men bara vinden vänder så blir det nya förutsättningar för att komma sig ut på isen denna vinter.
För mig är isfiske så mycket mer än att köpa fiskekort till en premiär på ett inplanteringsvatten och fylla sin kvot. Precis som fiske sommartid ser jag glädje i att fånga fisk utav alla dess slag på olika metoder. Jag tänkte berätta lite om mina favoritmetoder för isfiske och delge även lite tips på hur man kan lyckas rätt bra med sitt isfiske.

Barn på fiske


Latmannen – Ismete
Det som verkligen fick igång mitt intresse för isfiske var för ett tiotal år sedan då jag blev introducerad till ismete. Först var denna metod synonymt med fiske efter gädda, men är också en metod som fungerar bra på alla typer av rovfiskar, såsom abborre, gös, öring, lake m. fl.

En av de viktigaste sakerna tycker jag vad gäller allt fiske, är att ta det till den nivå man själv tycker är lagom. Det finns absolut inga krav på att fiska med dyra spön och rullar och massor utav specialutrustning utan man kommer väldigt långt med några vanliga angeldon, med lämplig krok efter önskad fiskart och lämpligt bete. Lämpligt bete kan vara för abborre, t ex små mört, för gädda, stor mört, för öring räka eller små mört och lake gärna en fiskbit.
Borra några hål, aptera ut dina angeldon på isen. Sen bestämmer du själv. Vill du nu pimpla lite i ett hål? Göra upp en brasa? Grilla hamburgare? Bygga snögubbar? Ismete, eller angelfiske är en metod som passar bra i stora sällskap, och går även väl att genomföra med små barn. Och visst nappar det!

Lätt även för barn att fånga fisken och även de minsta kan följa med om man har rätt utrustning!
Allt man behöver är Ismetespön med rullar och vippor, eller traditionella angeldon, borr och lite bete.
Sköna stolar, skotrar, pulkor, grillar, god mat och goda vänner är ju dock det som förgyller.

Mårten fiskar

Den nöjda pimplaren – jakten på fiskelyckan och inte fisken
Handen på hjärtat. Hur många är det som verkligen pimplar för att fylla frysen idag? Nej fiske handlar om så mycket annat än mat på bordet, även om det kan vara trevligt med. Att få se soluppgången gnistra på en underbart vit vidd så långt ögat kan nå, djur och natur i blandad kompott med spänning och samkväm med familj och vänner, det är för mig fiske. Vad nöjd med vad du får, och gör inte pimpelfiske svårare än vad det behöver vara – om du inte vill.
Många är de vatten där det är helt fritt fiske, skärgården t ex. Där man helt anspråkslöst kan ge sig ut och pimpla efter många arter. Vare sig det är sik, abborre, mört eller snorgärs så anbefaller undertecknad att försöka se glädjen i det man fångar. Precis som barnen. Var nöjd bara det nappar!
Att ha ett anspråkslöst synsätt på sitt fiske gör det mycket roligare när man lyckas och ”bompassen” behöver inte kännas tråkiga. Det finns så mycket mer att ta in från intresset än ett ”fyllt kort” med regnbåge.
Glädje över en brax på pimpel kan man också ha – även som vuxen!

Experten – den ständigt lycksökande pimpelfiskarenOavsett om målet är att fånga fisk för att äta eller jaga nya rekord så är det ofta synonymt med den mer rutinerade fiskaren att utvecklingen skall gå framåt. Oavsett om det gäller val av fiskevatten eller om det gäller utrustning.

Flera gånger så är det en enkel slutsats för att lyckas bättre med sitt fiske. Det är valet av plats att fiska. Vissa vattendrag håller helt enkelt fler och/eller större fiskar än andra och detta tips är något som väldigt få fiskare bjuder med sig utav. ”Hemligjaure” förblir en okänd plats kvar för dig att upptäcka. Här gäller det se tjusningen och spänningen i att utforska nya vatten. Se det som ett äventyr, och gläds åt det tillfället då du hittar ditt nya ”smultronställe”.
Vad gäller utrustning däremot så finns det en hel del tips.
Något som blivit mycket populärt de senaste åren är att fiska med en Jaw Jacker. Detta är en attrapp som du apterar ett pimpelspö i och när fisken nappar gör den mothugget åt dig. Den självfiskande spöhållaren. Detta ger dig möjlighet att enklare kunna fiska med ett till spö, där det är tillåtet och således fångar fler fiskar!
Ett annat tips är att våga gå ur gamla mönster. Många sitter och pimplar med samma blänken år efter år, men det finns så många olika beten att prova.
Det första tipset är mormyska. Mormyskan är en liten krok beklädd med wolfram, som går att fås i många färger. Mormyskan kan med fördel fiskas med tunn lina, då betet är väldigt lätt. Effektiv på nästan alla fiskarter, men särdeles bra på t ex harr, sik, öring och tröga abborrar. Mormyskan bör betas på med en maggot eller en liten pinkie (minimaggot). Många gånger så kan det vara skillnaden mellan succé eller fiasko då fisken inte biter på ditt vanliga favoritblänke.
Nästa tips riktas framförallt till dig som vill ha de stora rovfiskarna. Vid fiske efter öring eller stor abborre, som är rovfiskar kan ofta lite större rörliga beten vara tricket för att lura de största fiskarna. En balanspirk, eller en vertikaljigg, helt utan naturligt bete lurar fisken genom dess hugginstinkt. Denna typ av pimpelfiske är särdeles bra då stor fisk är på bettet. Undertecknad har fångat riktigt stora abborrar på jigg under vinterfiske.
Sista, men kanske viktigaste tipset gäller något så basalt som att beta om ofta.
Vid fiske med traditionellt blänke eller pirk och krok agnad med maggot eller mask så är det ju det naturliga betet som får fisken att hugga i slutändan. Blänket jobbar med ljud och rörelse för att locka till sig fisken, men det är på det naturliga betet som fisken nappar. Så byt maggot eller mask rätt ofta så den luktar starkt och gott. Det ger fler fiskar i slutändan.

Abborre fångad på mormyska ett gäng glada ismetare Stor abborre på okonventinell metod
Hos oss på Fritid och Vildmark hittar du allt du behöver för ditt vinterfiske, och mer därtill!
Till sist vill jag önska er ett skitfiske!
/Mårten Sandkvist

 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
THz4D
Kod från Captcha-bild:

[url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Amoxicillin 500 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin 500mg</a> jmy.dsrk.fritidvildmark.se.gjo.vg http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
2020-04-08 02:00:56
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/