2020-04-24 18:00
Moritz Isaksson

Tid för upprustning

Då vi nu har ett läge i landet med ökad närvaro i hemmet, kan ett tips vara att påbörja ett nytt kapitel i redan befintligt fritidsintresse.
Varför då inte fördjupa sig i handladdningens konstform?
Ett bra komplement för både jägare och skytt.

Då vi alla jägare och skyttar vet hur viktigt det är med precision i vår utrustning, finns väl inget som är mer tillfredställande att kunna bidra till att tillverka del av den själv.

Att ladda sin egen ammunition öppnar upp till betydligt större valmöjligheter, vad gäller både kulor och utgångshastighet till vår utrustning.
Möjligheten att skräddarsy sin egen ammunition, vare sig det är för revolver, pistol eller gevär, är något som många uppskattar.
Bara känslan av att ha satt samman den patron som ”la ikull” den trofé man drömt om, eller de patroner man tillverkat som genererade träffbilden som lede till ett nytt personbästa eller rent utav medalj under tävling, är oerhört tillfredställande och leder ofta till ökat självförtroende.

 

Konstformen i stora drag

Vare sig skälen är av ekonomiska, tillgänglighet, intresse eller annat, så är nog det viktigaste att man investerar tid för denna konstform.
Att låta sig förstå och ställa de frågor man behöver ha svar på, är en bra start för att skapa en trygghet i sig själv för att börja ladda.
Lite snabbt förklarat så börjar det hela med att rengöra hylsorna från tidigare användning, detta kan ske på många olika sätt, men vanligast är nog trumling i antingen våt eller torr media, beroende på vilken maskin eller utrustning man har.
Efter det så bearbetas hylsan till rätt dimension, via kalibrering, längdjustering och gradning.
Nu behöver hylsan prepareras med ny tändhatt för att sedan fyllas på med rätt sort och rätt mängd krut för avsedd kula och önskad utgångshastighet.
I sista momentet så sätter vi kulan på plats till rätt djup och med eventuell krympning av hylsans kant runt kulan, för att skapa ett bättre ”håll” i kulan.
Idag finns väldigt mycket att hitta på nätet, både högt och lågt gällande information och tipps, om hur mycket av ovan kan genomföras.

 

Utrustning

När det gäller utrustning, så är ett av de olika laddpresspaketen ett enkelt sätt att komma igång, de behöver oftast kompletteras med laddverktyg för önskad kaliber för att bli ”startklara”.
För den nya handladdaren är en enkel laddpress ett mycket bra instegsalternativ, då de i regel är lättare att montera upp och ställa i ordning för användning, till skillnad från många progressiva pressar.
I många paket ingår krutvåg, laddpress, handbok och lite tillbehör.
Vissa ”bra att ha” samt nödvändiga grejer kan även vara hylssvarv, krutdoserare, hylstrumlare och kulutdragare, då misstag kan hända.
Ladd-data och information om olika kalibrar, kulvikter och utrustning finns lätt tillgängligt på olika hemsidor och forum, men var försiktig och använd endast information från trovärdiga källor.
Norma, Vihtavuori, Lapua och Hornady är bara några källor man kan nämna, där bra information finns att tillgå vad gäller både utrustning, dimensioner och recept.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
6x6Qw
Kod från Captcha-bild:

[url=http://slkjfdf.net/]Ohucesa[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Ujoyubu</a> ryr.jkbl.fritidvildmark.se.tta.zx http://slkjfdf.net/
2021-10-30 06:41:39
http://slkjfdf.net/
[url=http://slkjfdf.net/]Osifujuc[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Anaokaiyu</a> ovh.tfbn.fritidvildmark.se.peu.og http://slkjfdf.net/
2021-10-30 06:26:58
http://slkjfdf.net/
[url=http://slkjfdf.net/]Apasesoz[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Onabjaduj</a> azf.emzs.fritidvildmark.se.mzc.rs http://slkjfdf.net/
2021-10-30 04:25:55
http://slkjfdf.net/
[url=http://slkjfdf.net/]Ufanuvuz[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Afzasob</a> bdr.frzg.fritidvildmark.se.hpu.bt http://slkjfdf.net/
2021-10-30 04:07:54
http://slkjfdf.net/
[url=http://slkjfdf.net/]Ucovagegi[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Ociipa</a> rjs.yuwf.fritidvildmark.se.sov.lv http://slkjfdf.net/
2021-10-30 01:15:36
http://slkjfdf.net/
My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post's to
be precisely what I'm looking for. can you offer guest writers to
write content for you personally? I wouldn't mind producing a post or elaborating on a
number of the subjects you write with regards to here.
Again, awesome website!
2021-03-01 22:59:39
My web site :: online store
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/">Amoxicillin No Prescription</a> wmc.wlpc.fritidvildmark.se.oje.wa http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
2021-01-08 06:46:47
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a totally different subject but it
has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!
2020-07-02 15:05:51
Look into my web page - deeeep.io
[url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Amoxil Causes Gallstones[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin Without Prescription</a> gyn.hqxq.fritidvildmark.se.bas.jp http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
2020-05-27 15:31:56
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
[url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Amoxicillin[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin 500mg</a> zul.baqu.fritidvildmark.se.sff.pu http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
2020-05-27 14:53:08
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
[url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Buy Amoxicillin Online[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin Online</a> cmj.jhry.fritidvildmark.se.moy.kj http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
2020-05-27 14:16:57
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
Trevligt
2020-05-12 11:10:33
My blog post: lisasekonomi.fria.ifokus.se
It is truly a great and helpful piece of info.
I am satisfied that you just shared this useful info with
us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
2020-05-07 00:38:26
Review my web blog stafford act