2018-04-26 00:00
Seved Wiklund med stort underlag av Thorkild Ellerbaek

Idag är det sällsynt att nyblivna jägare väljer en sida-vid-sida som sitt första hagelgevär. Även om de idag inte är vanliga vare sig i handeln eller bland jägarna runt om i Sverige så väljer en del en sida-vid-sida eftersom det är en familjetradition eller att vissa jaktformer som man har intresse av har den typen av hagelvapen som ett kulturellt arv. Man väljer helt enkelt den sorten av hagelvapen för att man gärna vill vara med i den gruppen av jägare som har traditionen av den klassiska hageljakten som sin jaktform. Nytt hamnar den klassiska sida/sidan rent prismässigt oftast i den mittre till den övre prisklassen från 8000:- och uppåt. För som sagt, det finns inte så många nya att hitta på marknaden. Äldre och begagnad finns lite fler att välja på men oftat med begräsning av möjligheten att skjuta stålhagel.

De flesta nyblivna jägarna väljer istället en bock. Det är idag den solklart vanligaste modellen av hagelvapen som du ser på skjutbanan och under jakt. Hagelbockar började på allvar att breda ut sig i slutet av 60-talet och sedan dess har framför allt de italienska bockmodellerna dominerat marknaden. Idag har de dock fått en tydligare konkurrens av de tillverkare från Turkiet. De Italienska så kallade standard hagelbockarna tillhör ett mellanprisläge med priser från 9-10000:-. De lite mer påkostade fabrikaten av hagelbockar(Antonio Zoli, Beretta, Ceasar Guerini mm) från italien hamnar i den övre prisklassen med priser runt 20000:-. De turkiska hagelbockarna på den lägre nivån från 5000:- och uppåt beroende på utförande. Dessa hagelgevär har idag en riktigt många fall en hög kvalitet.


Man kan också köpa ett pumphagelgevär. Men generellt är ett litet antal förstagångsköpare som väljer den sorten. Det är ett enkelpipigt hagelgevär
som man laddar och spänner hanen på genom att dra tillbaka framstocken. Det är en gammal uppfinning och den här sortens hagelgevär är ett mycket starkt och funktionsäkert vapen. Många gillar det här geväret vid jakt  av änder och gäss vid stränder och till havs. Det finns många billiga modeller av pumpgevär som tillverkatsi Turkiet eller i USA. En typsikt klassik hagelpump är Remington 870 som funnits i många år och fortfarande anses av många som det absolut driftsäkraste och robusta hagelpumpen på markanden. Här börjar priserna på den lägre nivån från ca 4000:-. 

Det halvautomatiska hagelvapnet har blivit mycket populärt på senare år.
Det är ett enkeltpipigt gevär där det antingen är rekylen eller gastrycket som sätter slutstycket i rörelse och matar fram en ny patron till patronläget.Det är snabbt, effektivt och generellt mindre rekyl i sig än en hagelbock eller hagelgevär sida/sida och får laddas med maxiamlt tre patroner(två i magasinet och ett i loppet) De flesta halvautomater säljs oftast till jägare som gillar jakt på kråka, duva, vildsvin eller till havs. Vanligtvis är halvautomaten andrahandsvalet i vapenskåpet. I såväl Turkiet som i Italien och USA tillverkas de halvautomatiska hagelgevär till priser som börjar runt 5000:- för de turkiettillverkade och från 10000:- och uppåt för de Italien och i viss mån även de USA tillverkade.

Bock vinner valet
Om vi bortser från tradition, påverkan från omgivningen samt det välkända ”jag vill ha ett som alla andra har”, finns det många goda anledningar
att det blivit just bockmodellen som är det dominerande hagelgeväret hos de svenska jägarna. Därutöver råder en bred enighet om att det är enklare för nybörjare att börja skjuta med ett bockhagelgevär. Att blicka fram längs en pipa med en smal spång gör bokstavligt talat både framförhållning och reaktionstid mer överskådliga. Bockhagelgevär tillverkas nästan alltid med en enkel avtryckare så att man inte behöver flyttar fingret när man ska avfyra skott nummer två. Det gör också hagelvapnet mer lättskjutet. Till bockmodellernas fördel talar också att rekylen är mindre märkbar än vad den är för en
sida-vid-sida. Det omedelbara bakåttrycket vid avfyrning blir mer centrerat med en bockmodell och geväret väger oftast runt 500 gram mer än en
sida-vid-sida, vilket är avgörande för hur rekylen känns. Det krävs mer träning för att få kontroll på framförhållningen och att skjuta vid rätt ögonblick med en sida-vid-sida. Å andra sidan är nästan alla sida-vid-sida gevär mycket enklare att bära än de lite tyngre bockmodellerna samt att de kan upplevas lite  enklare att ladda om efter två skott då geväret inte behöver brytas lika mycket som en bock. 

De två övriga typerna av hagelgevär har samma fördelar som bockgeväret. Man blickar ut över en enkel pipa och geväret har en enkel avtryckare. I gengäld är de något svårare att ladda om. Man kan behöva träna en del på att sätta i tre nya patroner i ett pumphagel eller en halvautomat när det ska gå snabbt. En särskild fördel med dessa gevär är, att även om de inte väger så mycket är rekylen i några modeller märkbart mindre på grund av att en del av energin i skottet flyttas över till laddningssystemet.

Geväret ska passa
Det finns många nyblivna jägare – och mer rutinerade jägare – som är lika goda skyttar med både den ena eller den andra sortens hagelgevär. Det som är avgörande är om man har ett med ett hagelgevär som passar JUST dig, din anatomi och ev jaktform. När man sedan ska välja hagelvapen är det viktigt att du tar reda på om geväret faktiskt passar just dig. Erfarna skyttar känner om hagelgeväret är rätt och passar när geväret läggs mot axeln. Samma känsla för vilket gevär man ska välja finns inte riktigt för en som för första gången ska välja sitt hagelgevär. Därför är det viktigt att man får professionell hjälp att hitta ett hagelgevär som passar just dig. Det är aldrig samma hagelgevär som passar för den som är 190 eller 160 cm lång. Kraftig eller tunn mm mm.

Det är ofta en felaktig inpassning av kolvlängd eller kolvkamshöjd som gör att man inte skjuter så bra som man skulle kunna. Det är rätt många saker att ta hänsyn till när ett hagelgevär ska justeras så det passar just dig. Därför inte så konstigt att behovet av en personlig anpassning av hagelvapnet är av allra största betydelse när man köper sitt hagelgevär. Med kunninga och erfarna säljare som det finns i de flesta butiker visar det sig relativt fort´om hagelvapnets kolv passar dig. Det är relativt enkelt för en vapentekniker att justera längden på kolven så att den blir antingen kortare eller längre. Kolvkamshöjden(det så kallade droppet på kolven) kan vara lite svårare(därmed också dyrare) att åtgärda. Enklast är idag att välja ett hagelvapen med en kolvkamshöjd som passar direkt. Idag finns många hagelvapen soom kommer färdiga från fabrik med så kallad ställbar kolvkam, vilket gör det mycket enkelt att justera en kolvkamshöjd som är anpassad för var och en. 

Ett annat gott råd är att ta bort gummibakkappan som många nya gevär är försedda med mot en bakappa som har en kant upptill. Vilket gör att den glidare lättare mot kläderna och inte suger fast när den förs uppåt mot axeln när det siktas och skjutas. Återigen är det är relativt enkelt att byta bakkappa för den som kan. Glöm inte att det är känslomässigt bra att det är snyggt gjort så att bakkappan är slipat kant i kant med träet i kolven.

Generellt kan man säga att underkanten av ögats iris ska vara i överkant av spången på hagelvapnet när man ser på hagelvapnet och skytten framifrån. Givetvis mitt över spången med. Det är kolvens skränkning i förhållande till din kropp och ansiktsform som påverkar hur ögat placeras på spången. Exempel. Är kolven skränkt för mycket till höger gör att ögat placeras till höger om spången vilekt  får till följd att man skjuter till höger om sikteslinjen(målet). Nya gevär har idag en standardskräkning som passar de flesta. Vid behov av ändring av skräkningen på en kolv bör ma nvända sig till en fakcman.

En liten regel är att huvudet ska tryckas framåt på kolven så att man kan se bakom sista leden på tummen mot handen när man tittar ner.

Framstockar är tillverkade så att de ska passa de flesta oavsett storlek på händerna. Men kan vara för smal eller för bred så att den påverkar ditt grepp och därmed också hur du skjuter. Man ska känna att man har ett bra grepp om förstocken.

Hur lång pipan ska vara är lite av ett religiöst spörsmål. 71cm är lite av standard för jaktbössor. För banskjutning trap och sporting är det många som föredrar att piporna är långa, från 76cm upp till 81cm och skeetskytte där snabbhet är att föredra så är 71cm vanligast. Kom ihåg att oasvett längden på pipan så kan man öva sitt skytte på banan inför kommande jakt. Vad man väljer för piplängd är således inte helt avgörande, viktigt är att vapnet är i balans med dig, din kroppslängd, din styrka och den form av skytte du först och främst avser att bedriva. Ballistiskt sett är det ett faktum att en hagelsvärm inte påverkas speciellt mycket av pipans längd. Den dödande effekten är densamma oavsett piplängd. 

Shoppa på egen hand
När man ska köpa ett hagelgevär är det bra om man besöker butiken och ger sig tid att titta runt bland hagelgevären. Känn på dem, håll dem mot axeln och gör lite provanläggningar. Få vägledning och goda råd från butikens personal om hur du ska stå, ta upp geväret mm. De är garanterat själva jägare eller sportskyttar och vet som regel vad de pratar om. Goda råd från nära och kära som säkert vet en del av jakt och jaktvapen är alltid av godo, men kom ihåg att det är till sist du själv som ska fatta beslutet om att köpa det gevär som passar dig bäst.

Vad får du om du betalar 5000–10000:- mer för ett gevär? Helt klart går kvaliteten upp med priset, men det betyder inte att ett hagelgevär i nedre prisläget är ett dåligt gevär ej heller ett begagnat. Viktigast är att det passar dig och att det känns rätt både vad avser pris och användning. Bara för att ett är bra behöver något annat inte vara dåligt. Men små detaljer i form och funktion kan vara skillnad. De råden, infallsvinklarna mm får du av en kunnig, erfaren och empatisk säljare.

Nytt eller begagnat?
Det är ytterst få hagelgevär i Sverige som skjutits med så mycket att de inte kan användas alls. Köper man ett hagelvapen i ett mellanprisläge är inte betydelsen om det skjutits några tusen skott en avgörande faktor. Oftast är det brist på eller helt enkelt utebliven vård som gör att ett vapen är dåligt. Därför kan man göra riktigt bra köp från begagnathyllan. Lite slitage här och där (inte på tekniken!) är inte avgörande för träff eller ej. Många gånger är det ekonomiskt överkomligt att få det upputsat och omskött. Ett begagnat vapen i en butik som är ute till försäljning innebär att vapnet är kontrollerat och godkänt för att säljas vidare. Det ger dig därför en större trygghet att geväret fungerar som det ska. Vår butik, Fritid & Vildmark har en så kallad tre månaders non discussion garanti, vilket innebär att vi åtar oss att fixa till de fel som fanns när vi lämnade ut vapnet. Skulle det mot förmodan inte gå att ordna så får kunden byta till annat.

 

Vilka är vi på Fritid & Vildmarks som hjälper dig med att välja ett hagelvapen som passar dig.

Robert, Petter, Johan, Seved och våra duktiga vapentekniker Lars-Åke och Stefan(som saknas på bilden).

 

Välkomna in till oss på Fritid & Vildmark

PS! Ägarglädje är ibland en underskattat glädje.Vi vill verkligen ni ska få det genom vårt kunnande, vår hjälp och våra produkter.

    Vi rekommenderar