2018-04-26 00:00
Seved Wiklund med stort underlag av Thorkild Ellerbaek

Vilken typ av hagelgevär väljer man, bock, sida/sida, automat eller pump.

Idag är det mer sällsynt att nyblivna jägare väljer en sida-vid-sida som sitt första hagelgevär. Även om de idag inte är vanligt förekommande i våra vapenbutiker eller bland jägarna runt om i Sverige, så fortsätter en del välja en sida-vid-sida. Det kan vara en tradition inom familjen eller att vissa jaktformer, då har man en sida/sida. Det blir något av ett kulturarv. Man väljer helt enkelt den sorten av hagelvapen för att man gärna vill tillhöra den gruppen av jägare som har traditionen av den klassiska hageljakten som sin jaktform.

Ett nytt hagelvapen av den klassiska sida/sida hamnar rent prismässigt oftast i den mittre till den övre prisklassen. För som sagt, det finns inte så många nya att hitta på marknaden. Äldre och begagnade finns det fler att välja på men oftast med begräsning av möjligheten att skjuta stålhagel. Eventuellt en kortare patronlängd på 65 alt 67,5mm i jämförelse med dagens hagelvapen på 70 el 76 mm medför en begräsning i utbudet av ammunition. Kolvarnas utformning är i många fall på de äldre sida/sida inte anpassade för dagens typ av hagelskytte.

Vi rekommenderar: Churchill, Jaguar, Beretta, Caesar Guerini

De flesta nyblivna jägarna väljer en bock.

Hagelbocken är idag den solklart vanligaste modellen av hagelvapen som man ser på skjutbanan och under jakt. Hagelbockar började på allvar att komma in jägarnas vapengarderob i slutet av 60-talet och sedan dess har framför allt de italienska och belgiska bockmodellerna dominerat marknaden.

Idag har de dock fått en tydligare konkurrens av tillverkare från Turkiet. De Italienska så kallade standard hagelbockarna (motsvarande de på 90- och 00- talet varunamnen Husqvarna, Gyttorp, Classic som Idag heter Jaguar, Fair, Technimec mm) tillhör ett så kallat mellanprisläge med priser mellan 10-20000:-. De lite mer påkostade fabrikaten av hagelbockar (Antonio Zoli, Beretta, Ceasar Guerini mm) från Italien hamnar i den övre prisklassen med priser från 20000:- och uppåt. Hagelbockarna från Turkiet är på en lite lägre prisnivå runt 10000:- beroende på utförande. Dessa hagelgevär har idag i många fall en hög kvalitet.

Skillnaden mellan dessa olika nivåer, låg (med bra kvalité) mellan och hög kan enkelt förklaras i hur många skott man kan skjuta innan vapnet kan anses gjort sitt, förutsatt att vapnet vårdas och sköts om. Skjuter man 1000 skott/år och vapen, räcker det för den lägre nivån minst 30-50 år, 50-100 år för mellan eller upp mot 250 år för den högre. Dvs då vi kan ha andra saker att fundera på.
Dessa siffror i pris och antal skott är endast en enkel nivåförklaring som kan ha avvikelser.

Pump eller automat

Man kan också köpa ett pumphagelgevär. Men generellt är det ett litet antal förstagångsköpare som väljer den sorten. Det är ett enkelpipigt hagelgevär som man laddar och spänner hanen genom att dra tillbaka framstocken.

Hagelpumpen är en gammal uppfinning och den här sortens hagelgevär är ett mycket starkt och funktionssäkert vapen. Många gillar det här geväret vid jakt av änder och gäss vid stränder och till havs och/eller vid jakt med slug eller eftersök på rovvilt (läs björn) Det finns många billiga modeller av pumpgevär som tillverkats i Turkiet eller i USA.

Klicka här för att se alla begagnade vapen

En klassisk hagelpump är Remington 870 som funnits i många år och fortfarande anses av många som den absolut driftsäkraste och robustaste hagelpumpen på marknaden.
Här börjar priserna på den lägre nivån från ca 6000:-

Det halvautomatiska hagelvapnet har blivit allt mer populärt på senare år.

Det är ett enkelpipigt hagelgevär där det antingen är rekylen eller gastrycket som sätter slutstycket i rörelse och matar fram en ny patron till patronläget. Det är snabbt, effektivt och generellt mindre rekyl i sig än en hagelbock eller hagelgevär sida/sida. Det får laddas med maximalt tre patroner (två i magasinet och ett i loppet)

De flesta halvautomater väljs oftast av de som gillar jagar kråka, duva, gäss, vildsvin eller till annan fågel till havs. Vanligtvis är halvautomaten andrahandsvalet av hagelvapen i vapenskåpet. I såväl Turkiet som i Italien och USA tillverkas de allra flesta halvautomatiska hagelgevären.

Bock vinner valet 

Om vi bortser från tradition, påverkan från omgivningen samt det välkända ”jag vill ha ett som alla andra har”, finns det många goda anledningar att det blivit bockmodellen som är det dominerande hagelgeväret hos de svenska jägarna. Därutöver råder en bred enighet om att det är enklare för nybörjare att börja skjuta med ett bockhagelgevär.

Att blicka fram längs en pipa med en smal spång gör bokstavligt talat både framförhållning och reaktionstid mer överskådliga. Bockhagelgevär tillverkas nästan alltid med en enkel avtryckare så att man inte behöver flyttar fingret när man ska avfyra skott nummer två. Det gör också hagelvapnet mer lättskjutet.

Till bockmodellernas fördel talar också att rekylen är mindre märkbar än vad den är för en sida-vid-sida. Det omedelbara bakåttrycket vid avfyrning blir mer centrerat med en bockmodell och geväret väger oftast runt 0,3-0,4kg mer än en
sida-vid-sida, vilket är avgörande för hur rekylen känns. Det krävs generellt mer träning för att få kontroll på framförhållningen och att skjuta vid rätt ögonblick med en sida-vid-sida. Å andra sidan är nästan alla sida-vid-sida gevär mycket enklare att bära än de lite tyngre bockmodellerna samt att de kan upplevas lite enklare att ladda om efter två skott då geväret inte behöver brytas lika mycket som en bock.

De två övriga typerna av hagelgevär har samma fördelar som bockgeväret. Man blickar ut över en enkel pipa och geväret har en enkel avtryckare. I gengäld är de något svårare att ladda om och göra patron ur med. Man kan behöva träna en del på att sätta i tre nya patroner i ett pumphagel eller en halvautomat när det ska gå snabbt. En särskild fördel med dessa gevär är, att även om de inte väger så mycket är rekylen i några modeller märkbart mindre på grund av att en del av energin i skottet flyttas över till laddningssystemet.

Men viktigast av allt, hagelgeväret ska passa

Det finns många nyblivna jägare – och mer rutinerade jägare – som är lika goda skyttar med både den ena eller den andra sortens hagelgevär. Det som är avgörande är om man har ett hagelgevär som passar JUST dig, din anatomi och ev jaktform.

När man sedan ska välja hagelvapen är det viktigt att du tar reda på om geväret faktiskt passar just dig. Erfarna skyttar känner om hagelgeväret är rätt och passar när geväret läggs mot axeln. Samma känsla för vilket gevär man ska välja finns inte riktigt för en som för första gången ska välja sitt hagelgevär. Därför är det viktigt att man får professionell hjälp att hitta ett hagelgevär som passar just dig.

Det är aldrig samma hagelgevär som passar för den som är 160 cm lång eller 190 cm eller om man är så kallad kraftig eller tunt byggd.
Det är ofta en felaktig inpassning av kolvlängd eller kolvkamshöjd som gör att man inte skjuter så bra som man skulle kunna. Det är rätt många saker att ta hänsyn till när ett hagelgevär ska justeras så det passar just dig.

Därför är det inte så konstigt att behovet av en personlig anpassning av hagelvapnet är av allra största betydelse när man köper sitt hagelgevär.

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig 0911-34203 - info@fritidvildmark.se

Med kunniga och erfarna säljare som det finns i de flesta butiker visar det sig relativt fort om hagelvapnets kolv passar dig. Det är relativt enkelt för våra vapentekniker att justera längden på kolven så att den blir antingen kortare eller längre. Kolvkamshöjden (det så kallade droppet på kolven) kan vara lite svårare (därmed också dyrare) att åtgärda. Enklast är idag att välja ett hagelvapen med en kolvkamshöjd som passar direkt. Idag finns många hagelvapen som kommer färdiga från fabrik med så kallad ställbar kolvkam, vilket gör det mycket enkelt att justera en kolvkamshöjd som är anpassad för var och en.

Ett annat gott råd kan vara att ersätta gummibakkappan om vapnet har en sådan som mot en bakkappa som har en hårdare kant upptill. Vilket gör att den glidare lättare mot kläderna och inte suger fast när den förs uppåt mot axeln när det siktas och skjutas. Återigen är det är relativt enkelt att byta bakkappa för den som kan. Glöm inte att det är känslomässigt bra att det är snyggt gjort så att bakkappan är slipat kant i kant med träet i kolven.

Generellt kan man säga att underkanten av ögats iris ska vara i överkant av spången på hagelvapnet när man ser på hagelvapnet och skytten framifrån samtidigt som kindbenet vilar mot kolvkammen. Givetvis mitt över spången med. Det är kolvens skränkning i förhållande till din kropp och ansiktsform som påverkar hur ögat placeras på spången.

Exempel för en högerskytt, är kolven skränkt för mycket till höger gör det att ögat placeras till höger om spången vilket får till följd att man skjuter till höger om sikteslinjen(målet). Nya gevär har idag en standardskräkning som passar de flesta. Vid behov av ändring av skränkningen på en kolv bör man vända sig till en fackman.
En liten regel är att huvudet ska tryckas framåt på kolven så att man kan se bakom sista leden på tummen mot handen när man tittar ner. Genom att trycka huvudet framåt så får man mindre kraft att trycka över huvudet åt sidan och därmed få ett skytte som innebär bommar till höger om målet för en högerskytt och tvärtom för en vänsterskytt.

Framstockar är tillverkade så att de ska passa de flesta oavsett storlek på händerna. Men är de för smala eller för breda kan den påverka ditt grepp om framstocken och därmed också hur du skjuter. Viktigt är man känner att man har ett bra grepp om framstocken.
Hur lång pipan ska vara är lite av ett religiöst spörsmål. 71cm är lite av standard för jaktbössor. För banskjutning trap och sporting är det många som föredrar att piporna är långa, från 76cm upp till 81cm och skeetskytte där snabbhet är att föredra så är 71cm vanligast.

För hagelautomater och hagelpump är 66cm lite av standard. Kom ihåg att oavsett längden på pipan så kan man öva sitt skytte på banan inför kommande jakt. Vad man väljer för piplängd är således inte helt avgörande, viktigt är att vapnet är i balans med dig, din kroppslängd, din styrka och den form av skytte du först och främst avser att bedriva. Ballistiskt sett är det ett faktum att en hagelsvärm inte påverkas speciellt mycket av pipans längd. Den dödande effekten är densamma oavsett piplängd.

Shoppa på egen hand

När man ska köpa ett hagelgevär är det bra om man besöker butiken och ger sig tid att titta runt bland hagelgevären. Känn på dem, håll dem mot axeln och gör lite provanläggningar. Få vägledning och goda råd från butikens personal om hur du ska stå, ta upp geväret mm. De är garanterat själva jägare och skyttar med god erfarenhet och vet som regel vad de pratar om. Goda råd från nära och kära som säkert vet en del av jakt och jaktvapen är alltid av godo, men kom ihåg att det är till sist du själv som ska fatta beslutet om att köpa det gevär som passar dig bäst.

Vad får du om du betalar 5 el 10000:- mer för ett gevär? Helt klart går kvaliteten upp med priset, men det betyder inte att ett hagelgevär i nedre prisläget är ett dåligt gevär vilket ett begagnat ej heller behöver vara. Viktigast är att det passar dig och att det känns rätt både vad avser pris och användning.
Bara för att ett vapen med ett visst namn, modell och prisläge är bra behöver något annat inte vara dåligt. Men små detaljer i form och funktion kan vara skillnad. De råden, infallsvinklarna mm får du av en kunnig, erfaren och empatisk säljare.

Ser man till kostnaden för inköp av ett vapen kontra ett annat, så kan skillnaden i kronor medföra till samma pengamängd att man får utrymme att köpa mer skott att skjuta för och det har i väldigt många fler fall större betydelse för resultatet än varumärket på vapnet för den nyinvigde.

Nytt eller begagnat?

Det är ytterst få hagelgevär i Sverige som skjutits med så mycket att de inte kan användas alls. Köper man ett hagelvapen i ett mellanprisläge är inte betydelsen om det skjutits några tusen skott en avgörande faktor. Oftast är det brist på eller helt enkelt utebliven vård som gör att ett vapen är dåligt. Därför kan man göra riktigt bra köp från hyllan med begagnat. Lite slitage här och där (inte på tekniken!) är inte avgörande för träff eller ej. Många gånger är det ekonomiskt överkomligt att få det upputsat och omskött.

Ett begagnat vapen i en butik som är ute till försäljning innebär att vapnet är kontrollerat och godkänt för att säljas vidare. Det ger dig därför en större trygghet att geväret fungerar som det ska. Vår butik, Fritid & Vildmark har en så kallad sex månaders non diskussion garanti, vilket innebär att vi åtar oss att fixa till de fel som fanns när vi lämnade ut vapnet. Skulle det mot förmodan inte gå att ordna så får kunden byta till annat.

Klicka här för att se alla begagnade vapen

Eller klicka på bilderna för att se dessa erbjudanden: 

  

 

Vilka är vi på Fritid & Vildmarks som hjälper dig med att välja ett hagelvapen och ev anpassa ett som passar dig.

Johan, Seved, Joakim, Krister och våra duktiga killar i verkstaden Moritz, Frucke, och Erik

Välkomna in till oss på Fritid & Vildmark 0911-34203 - info@fritidvildmark.se

PS! Ägarglädje är ibland en underskattat glädje. Vi vill verkligen ni ska få det genom vårt kunnande, vår hjälp och våra produkter.

Vi rekomederar

Churchill, Jaguar, Beretta, Caesar Guerini 

    Vi rekommenderar