0000-00-00 00:00

En tidig vårkväll vid vattnet

Vinterns is har förvandlats till vatten. Iskanter och snö finns kvar längs kanterna där vårsolens strålar ej nått ner. Under dagen har solen visat sin allra bästa sida och vindarna varit helt bortblåsta denna fina underbara vårvinterdag i mitten av April. Bättre än så här blir det inte för en dag vid vattendraget spanandes efter en bäver.

Maria Nesterud född, uppvuxen och boendes i Oviken i Jämtland är ute på sin första Bäverjakt. Norrland, Jämtland då är man uppvuxen med jakt i familjen och släkten. Nej, så var det inte riktigt för Maria. Visst är det många som kommer från hennes trakter som jagar, så alldeles främmande var det inte.

Redan i mycket tidig ålder så var Maria med på ett jakt- och fiskeläger som arrangerades av några eldsjälar i byn. De gjorde ett bra jobb och gav inspiration och därifrån fick Maria sin start av intresset av jakt och fiske.

Jägarexamen påbörjade Maria 2012 och gjorde klart den Teoretiska delen. Den praktiska delen fick vänta då Marias första barn gjorde det svårt eller opraktiskt att vara på skjutbanan och öva. Med lite pepp av tejejkompisar som påbörjade sin jägarexamen, så kom jägarexamen att slutföras våren/sommaren 2020 med det praktiska momenten.

VERTICAL 2-12×50IR är ett superbra allround-kikarsikte, det är den mest sålda modellen i hela Verticel-serien. Hög ljustransmission även vid skymningsjakt.

  

Freyr & Devik 149 är  marknadens lättaste ljuddämpare.

-Att ta Jägarexamen är ett av det bästa jag gjort i livet. Det har gett mig en massa kunskaper och nya många nya vänner.

Där under jägarexamen fick jag även upp ögonen för lerduveskyttet, vilket jag direkt kände att detta är något jag vill göra mycket mer av, säger Maria. Jag ser fram emot en ny säsong med skytte och då främst lerduveskytte men även mot att skjuta mer kula på skjutbanan och då främst björnpasset till hösten björnjakt som jag ska följa med på.

Hundar har Maria, men ännu inga jakthundar. Hitintills räcker det med sina egna sällskapshundar och sin särbo Henriks tre karelska björnhundar. Att vara ute i skogen och naturen ligger mig nära och nu med Jägarexamen och min särbos starka intresse för jakt och hundar så är kommer dessa tillfällen mycket oftare, vilket jag är mycket glad för.

Fritid & Vildmarks vapenpaket (klicka här)

En ny dimension av att vara ute har inträffat. Tar alla tillfällen som det bara går för att vara med för det är inte helt enkelt för en nybliven jägare att få möjlighet att komma ut på jakter. - Ett tips, en önskan, ett råd som jag kan ge alla nyblivna jägare, försök följa med någon som jagar, egentligen spelar jaktformen ingen roll, bara följ med och samma till dig som jagar en del, bjud in någon nybörjare att följa med. Gör det inte allvarligt, bara kom med. Ni kommer båda att ha den allra största glädje av kunna dela upplevelsen med varandra.

Ta bara min upplevelse att följa med Henrik och hans vänner vid en vildsvinsjakt i Småland. Jag fick gå med som hundförare när hundarna gång på gång både skällde fast vildsvinen och stötte fram vildsvin. Tätt var de där vildsvinen uppehöll sig och dit in skulle man… Det var spännande och häftigt. Vilken erfarenhet det var att få gå med dessa erfarna hundförare och skyttar. En ynnest helt enkelt. En jaktform jag verkligen gillar.

Nu har jag jagat bäver en gång och det var en sådan där gång då allt fungerade. Vädret var mer än fantastiskt, de yttre förutsättningar var perfekta. Färska gnagningar på björkar av bävern fanns. Provskjutning av bössan på tidigare på dagen. Gick perfekt, det skulle inte bero på den om det blev en bom eller träff.

En bra handledare som på allra bästa sätt visade sättet att ta sig fram, påpekade hela tiden om vindens riktning så vi inte skulle släppa vittring åt det håll där bävern kunde uppehålla sig.

Smyga fram, kolla av, vänta en stund, ta sig från stället och ta sig fram emot nästa. Samma förfarande någon gång till innan den fanns där framför mig.

Dunk, dunk hör hur hjärtat bultar till och fortsätter så. Andas lite djupt, blunda en kort stund och samla ihop sig. Sakta lägga till bössan, sikta, sikta. Först lite darr sedan kom lugnet, korset stilla på målet, fingret mot avtryckaren. PANG…. Tittar upp, Den är kvar, den är still, jag har fått min första Bäver…