2024-06-24 00:00
Casper

Handladdning av ammunition, var ska man börja?
text skriven av: Casper Skyttestrand

Att handladda egen ammunition tycker jag är en trevlig syssla speciellt under lågsäsongen. Smyga ner i källaren till laddstationen och antingen fylla på jaktammunitionen eller att prova en ny kula inför nästa säsong. Jag kan dock inte påstå att jag är i närheten av någon expert inom ämnet utan jag har egentligen bara skrapat lite på ytan av vad handladdning kan innebära.

Men innan jag började handladda egen ammunition så trodde jag nog att det skulle vara mer avancerat än vad det faktiskt är.
Det går såklart att finjustera alla möjliga parametrar för att uppnå det resultat man är ute efter men att komma i gång krävs inte så mycket ändå.

I den här texten tänkte jag dela med mig av lite tips till dig som är intresserad av att börja ladda egen ammunition.

  • Vad som kan vara bra att tänka på.
  • Vilken utrustning som jag tycker är nödvändig.
  • Och vilken utrustning som man inte behöver men som är väldigt behaglig att ha.

    Alla produkter jag nämner i följande text finner du allra längst ned på sidan!

Första steget: Laddpress
För att ens ha möjlighet till att börja ladda så krävs det en laddpress. Den är egentligen centrum för laddningen då den används till allt från att kalibrera hylsor, trycka ur den gamla tändhatten till att pressa i kulorna i hylsorna.
Vilket märke man väljer på pressen spelar mindre roll.

Det jag tycker är viktigt med den är att den är stadig och välbyggd. Jag själv kör en RCBS laddpress som är tung, jämn och fin i pressrörelsen. Se till att inte glömma smörjmedel till hylsorna innan de sätts in i pressen, annars kan de fastna i verktyget.

Laddverktyget
Det som är en separat del men som ändå tillhör laddpressen är laddverktygen. Det är den delen dit hylsan trycks in för att formas om eller den delen som justeras hur djupt kulan ska sitta.
Dessa är utbytbara då verktygen är specialbyggda för varje kaliber.

Underlätta: Hylssvarv
Det som jag precis köpt till min laddstation är en hylssvarv. Inte nödvändigt men ack så smidig. Det är av fördel att alla hylsor är av samma längd och då kommer hylssvarven in alldeles perfekt. Tidigare har jag använt mig av ett så kallar deburring tool och ett elektroniskt skjutmått för att justera längden vilket fungerar utmärkt men jag önskar att jag hade haft hylssvarven redan från start.

Nästa steg: Tändhattar & Tändhattsisättare
Efter dessa steg behöver man sätta i nya tändhattar. Detta gör man smidigast med en tändhattsisättare. Ska helt ärligt säga att jag inte har en aning om hur jag skulle få i tändhattarna utan detta verktyg. Så jag skulle absolut säga att den är nödvändig speciellt med tanke på hur smidigt det går när man använder den.

Krutet
När väl krutet ska i hylsan så finns det både mekaniska och digitala vågar för att väga upp rätt krutmängd. Själv har jag aldrig använt en mekanisk då jag hade en digital redan från början men vad jag har förstått så får de jobbet gjort om man gör rätt, men att det kan ta något längre tid.
Oavsett vad man väljer för våg så vill jag trycka på att vågen är en av de viktigare prylarna vid min handladdning, så var noga med att välja en våg av god kvalitet.

Jag vill inte komma ut till skjutbanan och känna mig osäker på om krutmängden verkligen stämmer i patronen så det är främst för min egna säkerhet.

När jag ska måtta upp krutet så använder jag mig av en manuell krutdoserare för att snabbt få fram en krutmängd som är i närheten av den laddning jag söker.
Sen har jag en så kallad powder trickler som matar ut korn för korn för korn så man enkelt kan få en exakt laddning då krutdoseraren bara matar ut en ungefärlig mängd krut.
Krutdoseraren är ingen måste men den sparar mycket tid då uppmätningen av krutet är den delen som tar längst tid för mig. Powder tricklern är mer av ett måste tycker jag då det är otroligt finkänsligt att hitta rätt vikt.

Bara ett eller två korn kan ge fel laddning.

Färdiga Paket
Vill man väl börja ladda eget så finns det massor av smidiga kit som innehåller allt man behöver till handladdning. Samt att det finns en uppsjö av extra prylar till alla möjliga olika steg inom handladdningen. Många av stegen som jag inte tagit upp här.
Vi länkar alla varor längst ned i blogginlägget.

Min handladdning har mer fokuserat på att få fram patroner som skjuter dugligt bra inom 100 meter under jakt. Man behöver såklart vara noggrannare när det gäller bättre precision speciellt på längre håll.

Hoppas att denna text hjälpte till att få en bättre förståelse i vad jag tycker har varit viktigt och vad som varit väldigt skönt att ha när jag började lära mig att ladda egen ammunition.

Med vänliga hälsningar, Brand Ambassador, Casper Skyttestrand Larsson

Vill du börja ladda och känner dig osäker?
Då hjälper vi på Fritid & Vildmark dig i; butik, över telefon, eller på mejl: joakim@fritidvildmark.se
Varmt välkommen!