2020-03-09 09:00
Emelie Jonsson

”25:e Augusti. Anspänningen hänger i luften. När husse styr stegen mot vapenskåpet förstår hon, idag är det äntligen dags. 4-åriga vorstehtiken Tikka placerar sig framför ytterdörren så husse omöjligt kan glömma henne hemma. Väl framme vid jaktmarken jobbar Tikka systematiskt för att täcka så mycket mark hon bara kan utan att avslöja för fåglarna att hon är på väg. Men efter 45 minuters slagarbete passerar hon husse med ett helt annorlunda uttryck än tidigare. Tikka är halt. Endast 3 ben belastas och med hängiga öron avslutar dom besviket jaktdagen. Hos veterinären konstateras en senskada och därmed är jaktsäsongen över innan den ens har börjat.”

Vem är Jag

Utöver att vara sambo till en inbiten jägare är jag också mamma till en ettårig pojke som numer tar upp all min tid som tidigare gärna spenderades i skogen med bössan på axeln. Tillsammans har vi också våra tre hundar (Drever, Jämthund, Flatcoated Retriver) och dom är faktiskt anledningen till varför jag är så intresserad av det här med friskvård och hundträning. Trots att jag är uppväxt med hundar har intresset och förståelsen för god friskvård dykt upp i takt med att vi köpte våran första jakthund, Asko, Drevern. Den korta jaktsäsongen i kombination med den besvikelsen som uppstår när dom blir skadade eller av annan orsak inte kan jagas med gjorde att jag ville lära mig mer och började söka utbildningar. Sen har dessutom drever precis som alla kortbenta raser lite annorlunda förutsättningar eftersom de korta benen såklart är människoskapt och detta inte helt utan efterföljande problem. Det tände mitt friskvårdsintresse lite extra.

Efter att ha utbildat mig till Hundfysioterapeut och Hundsimsinstruktör bestämde jag mig för att starta eget för att bättre kunna hjälpa hundar och hundägare. Så för att fungera som en förlängning av veterinärvården startade jag Hundhälsan i Piteå, drömmen blev verklighet. Utöver friskvårdskontroller, laser och massagebehandlingar brinner jag lite extra för att hålla i kurser och föreläsningar om allt kring hundar och friskvård. Det största jobbet både när det gäller friskvård och rehabilitering sker i hemmet, så att utbilda och sprida kunskap till hundägare ligger mig varmt om hjärtat. Nu i skrivande stund förbereder jag också för mitt eget hundsim som kommer färdigställa mitt friskvårdscenter som till min glädje också är placerad i min hemby, Svensbyn, Piteå. Där kommer hundägare både kunna simma och få genomgångar på sina hundar men också få hjälp med planering av den ack så viktiga försäsongsträningen. Välkomna!

 

Följ Emelies träningstips i vår blogg under våren. 

Svaret alla hundägare letar efter när man råkar ut för en sån händelse är ”Hur kan jag undvika skador i framtiden?” och på den frågan finns inget enkelt svar. Men en bra början är en varierad och genomtänkt försäsongsträning. Vi kan inte undvika allt oförutsett men vi kan däremot förbereda oss på mycket. Utöver att minska skaderisken kommer också en välgenomtänkt försäsong höja hundens prestationsnivå och därmed har vi som hundägare gjort allt vi kan för att hunden ska vara redo för sitt arbete.

Som för alla elitidrottare måste man träna grenspecifikt för att bli duktig på sin sport. Alltså, om vi försöker imitera det hunden kommer utsättas för under arbetet och sen tränar på detta sakta och kontrollerat kommer skaderisken automatiskt minska. Med det sagt inte bara träna på jaktmomentet utan också förbereda själva kroppen på allt den kommer stöta på i skogen. Försäsongen är ett perfekt tillfälle att lägga grunden för just detta. Vi tränar upp hundens grundkondition för att orka jaga långa dagar. Vi tränar upp balansen och koordinationen för att bättre kunna möta det ojämna och oberäkneliga underlaget som annars så ofta är orsaken till jakthundskador. En förbättrad balans och koordination kommer stärka de lednära musklerna som vid arbete skyddar leder och ligament från skador. Det leder också till en bättre kroppsmedvetenhet hos hunden som behövs vid snabba förflyttningar på ojämnt underlag. Vi bygger även upp en grundstyrka rent muskulärt. Ökad muskelstyrka förbättrar inte bara förmågan att utveckla optimal kraft på kort tid (tex när älghunden snabbt måste förflytta sig i sidled vid ståndarbete) utan stärker även de elastiska strukturerna i muskler och senor så dessa därmed tål högre belastningar. Allt detta tillsammans minskar därmed skaderisken.

Hur tränar vi det rent praktiskt, Nästa inlägg kommer med mer handfasta tips. 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
PHUxqB
Kod från Captcha-bild: