2020-03-24 13:00
Emelie Jonsson

Emelie på Hundhälsan i Piteå fortsätter här med sina tips på hur man kan förbereda sin hund för kommande jaktsäsong. Hoppas ni ger er tid att ta del av Emelies tips. En del av träning för hundarna ligger i att själv som hundägare utveckla sina egna kunskaper. Vi hoppas detta ger er stöd.

 

Underlagsträning

En bra början är att börja träna våra hundar i den miljö där dom sen ska jaga, i skogen. Kliv av stigen och låt hunden jobba i terrängen. Utmana hunden genom att minska ytan den har att stå på. Över stockar, under stockar, på stenar, i blåbärsris, uppförs, nedförs och varför inte myrmark? Ju långsammare ju bättre. Alla olika underlag som hunden kommer stöta på under jakten måste tränas på under försäsongen. Kroppen ska lära sig att röra sig på underlaget och sen är det också fantastiskt bra träning. När vi tränar i terräng utan fartmoment vänjer vi hunden vid underlaget samtidigt som vi har minimerat skaderisken. Allt detta kommer förutom att bygga muskelstyrka också att förbättra hundens balans och koordination. Dessa tre system hos hunden jobbar hela tiden för att hålla hunden på benen och om vi börjar att träna sakta och säkert vid tidig försäsong kan vi sen också känna oss trygga med att hunden är redo när vi lägger in mer fartmoment.

Kondition

Precis som vi måste vänja och träna hundarna med underlaget bör vi också tänka likadant när det gäller konditionen. Har vi en stående fågelhund som jobbar uthålligt långa stunder? En älghund som jobbar både uthålligt långa dagar men också bör ha explosivitet för att kunna parera om älgen inte är på humör vid ståndarbetet? En retriever som sitter stillasittande i ett gömsle mesta delen av dagen för att sen kunna jobba explosivt korta sekvenser när fåglarna faller? Tänk er hur eran hund jobbar under en jaktdag och försök sen träna på dessa moment under försäsongen. Vi kanske både måste träna upp hundens uthållighet i form av längre distanser av löpträning men också lägga in nått intervallpass med explosivitetsträning. Bör vi då koppla hunden intill cykeln och endast träna konditionen där? Ja, rent tekniskt sett så är cykel en bra form av konditionsträning men jag rekommenderar att ni även lägger in lite löpning efter skogsstigar eller varför inte utanför stigen? Då slår man två flugor i en smäll. Bättre kondition för både husse/matte och hund samtidigt som vi också underlagstränar.

Vattenträning

En annan bra träningsform att tillämpa under försäsongen, ja även under säsong, är simning. Detta är en riktigt skonsam och effektiv träningsform som både förbättrar konditionen, främjar ett bra rörelsemönster och stärker hundens muskulatur. Eftersom hunden också är viktlös i vattnet så sker denna träning helt utan belastning och är därmed väldigt skonsam för leder. Hur bra är inte det när hunden kommer från en vinterviloperiod där lederna inte belastats i onödan? Om träningen dessutom sker i uppvärmd hundpool håller denna kring 25grader vilket gör simningen extra skonsam för hundens leder, ligament och muskler. Fördelen med simning jämfört med andra träningsformer är att endast ett pass i veckan kommer att förbättra hundens fysik enormt. Det vi dock bör komma ihåg är att hunden är just viktlös, ingen belastning sker på leder eller skelett. Om vi då enbart tillämpar denna träningsform kommer hundens kropp va ra helt oförberedd på den belastning som sker i skogen. Därför är variation av träning så viktigt för en lyckad förberedelse.

Lär känna din hund

Mina sista tips för minskad skaderisk och optimal försäsongsträning är såklart att lära känna era hundar. Håll koll på tidiga tecken av skador eller fysisk utmattning. En trött och utmattad kropp som jobbat för hårt i förhållande till mängden vila den erbjuds kommer automatiskt ha en större risk för skador och kommer även prestera sämre. De allra flesta jakthundar kommer jobba just på bristningsgränsen av sin maxkapacitet oavsett om dom är nog tränade eller inte, så är deras mentalitet uppbyggd. De kommer alltid stå redo vid dörren för att följa jaktdag nr 3 även om vila egentligen är det kroppen skriker efter. Vi måste känna våra hundar bättre än dom gör och erbjuda vila när det behövs. Är kroppen helt slutkörd kan även aktiv vila i form av en lång lugn promenad vara bästa medicinen. Känn igenom hunden titt som tätt, hittar ni områden där det ömmar? Känn utmed ryggen, böj ihop benen, vicka på tårna. Uppvisar hunden obehag? Svullet? Varmt? Rör hunden sig annorlunda än vanligt under promenaderna? Kolla igenom tassarna, problem här är en vanlig orsak till hälta hos jakthundar. Ignorera inte om det dyker upp hältor som inte försvinner efter 2-3 dagars vila. Framförallt hos unga individer! Om de håller i sig eller är återkommande hältor bör ni kolla upp detta hos veterinär och/eller hundfysioterapeut. Så varför inte åka någon gång per år för att få en ordentlig genomgång. Under försäsongen, innan jaktsäsongen börjar och kanske efter säsongen slutat. Då får du inte bara snabbt reda på om nått inte står rätt till utan du kommer också åka hem med tips och råd på hur du stärker just din hund på bästa sätt. Varför inte passa på att få hjälp med ett träningsprogram när du ändå är där?

Hundpusslet

Inom humanidrott har man insett att om spjutkastare är stark i benen kommer dom kunna kasta längre och om 400meters löpare har starkare armar kommer dom kunna springa snabbare. Varför? Jo för att kroppen är en stor enhet och precis som ett fotbollslag är den inte starkare än sin svagaste spelare. Så för att få bästa resultat i skogen är det också viktigt att tänka på de små detaljerna som fulländar hundpusslet. Allt detta ni nu läst om tillsammans med ordentlig uppvätskning, god kost och ordentlig uppvärmning innan träning/jaktdagar minskar skaderisken kraftigt. Inte nog med det, era hundar kommer också att kunna prestera bättre under den så efterlängtade jaktsäsongen. Det är väl det vi alla är ute efter i slutändan? Friska och glada hundar tillsammans med en lyckad jaktsäsong.