2018-11-14 00:00
Christopher Wackfelt

Denna text skrevs för fem år sedan och idag finns Turbo bara kvar i minnen och på gamla kort. Tror att vi alla har haft den där hunden som alltid kommer betyda lite mer än dom andra.

Den 4:e april 2004 föddes en liten speciell hund i Nossebro, som fick namnet Ellensborgs Qulman. Han bodde tillsammans med sina syskon och sin mamma i ett tryggt hem i 8 veckor, men sedan hände något. Jag dök upp i hans liv och aldrig mer skulle någonting bli som det en gång varit, varken för honom eller för mig.
Turbo, som han blev kallad, flyttade med mig till Munkedal och lärde sig fort att köttbullar och pannkakor är guds gåva till en liten tax - tack vare husses mor och farmor. Men detta var innan han upptäckte rådjuren, rävarna och allt annat som går att jaga. Jag hade bestämt mig för att ingen hund skulle få sova i sängen, men när klockan var tre på natten och den lilla, mörka, söta valpen satt i sin korg och tjöt, tog jag upp honom och han har sedan dess sovit i min säng varje natt.

När Turbo var sex månader gammal så fick han se sitt första rådjur. Utan tvekan hoppade han ut ur bilen och sedan var drevet i full gång. Ändå sedan den dagen har det varit hans absoluta favoritsysselsättning. Turbo har en otrolig personlighet och är fruktansvärt snäll. Dock delar han inte gärna på ben, godis eller mat med andra, men i övrigt kommer han alltid överens med både fyr- och tvåbenta. Den enda han kan bli osams med är husse - och då ryker gardiner och porslin till dess att husse vinner, eller taxen springer under soffan eller sängen och ligger och surar. Turbo är däremot aldrig långsint utan kommer snart och sätter sig bredvid en i soffan.
Jag har haft en otrolig tur som har fått en hund som honom, och alla som har varit med och jagat tillsammans med Turbo har fått en otrolig jakt i skogen. Ofta vill de att han kommer och jagar ännu mer hos dem. Turbo är spårchampion och har vunnit jättefina tävlingspriser som han gärna visar upp. Fast om ni någon gång kommer till oss, så är det första som han visar upp rådjurshornen som hänger på väggen - då står han stolt under och skäller.
Vi har hittat på otroligt mycket tillsammans, han och jag! Exempelvis älskar Turbo att fiska. På sommaren när det inte är lovligt att jaga något, så kan han sitta i timmar och kolla på flötet. När det försvinner ner under ytan så går larmet för fullt, i form av skall som ekar över sjön, så att husse skall vakna i båten. Han älskar också att bada och dyker efter stenar på botten, som han sedan sorterar upp i olika högar på stranden. Han har även varit med husse på jobbet, och har vid flera tillfällen stått i kassan på krogen när husse jobbat som vakt. Han är nog en av väldigt få taxar som har dansat på baren efter stängning! Han har nu också sin egen plats på husses arm i form av en tatuering, och kommer aldrig att bli glömd.

När jag fick för mig att flytta 115 mil norrut, till snö och kyla, så följde han med utan bråk. Även här uppe har han visat framtassarna genom att bevisa vilken duktig rådjurshund han är, och han blir ofta inbjuden på flera olika ställen för att jaga. Han har nu också börjat prova på livet under jord, som grythund, och fungerar precis lika bra där som ovan.

Husse har skaffat både jämthundar och stövare som passar mer för jakten här uppe, men Turbo är ändå alltid med. När vi var på björnprov med en av jämtarna, vilken hund var det då som helst av allt ville in till björnarna och vissa vem som bestämmer? Jo Turbo, som stod och grävde vid gallret och letade en väg in!

Turbo börjar bli till åren och fyller åtta år nästa år. Men det finns ingen hund som kommer att betyda mer för mig och min familj än vad han gör. Förmodligen kommer jag aldrig mer att få en hund som kan ge mig sådana otroliga jaktupplevelser, och jag är så otroligt tacksam för den tiden som vi har fått och kommer få tillsammans i framtiden. Han har verkligen lärt mig vad jakt handlar om!

Kommer kallad fast ej strax, ty född till slav är ingen tax,
Christopher Wackfelt