2021-04-01 00:00
Jonathan

_____________

I stunden passerar solen precis över trädtopparna och speglas vackert mot den blanka isen som jag befinner mig på.
Under fötterna sitter turskidorna som redan tagit mig några hundra meter längs ett gammalt skoterspår och bakom mig är fiskepulkan fylld med allt möjligt för att trivas en heldag på isen.


    


Än är sjön jag ska fiska på långt bortom synhåll och en tung skidtur väntar över sjö, berg och skog.
Knäpptyst. Eller egentligen inte. Då jag stannar till och lyssnar hör jag att långt bort i det vindstilla landskapet ett gäng orrtuppar spela, en spillkråka i jakt på föda och ljudet av vårsolens värmande strålar som får snön att smälta i min omgivning. En bild räcker inte att beskriva den vackra färden mot fiskevattnet.Äntligen är jag framme. En medelstor sjö med klart vatten, djup och många grund.
Extra spännande blir det då man inte vet exakt vilka fiskarter som lurar under isen.
Därför är alltid ismetespöna efter gädda, Auto-strikern samt någon Kickback efter andra arter med i min fiskepulka. Något pimpelspö, attraqua och maggot är också en självklarhet.


    


Även fast det gått någon timma att skida är det tidigt på morgonen och många timmar kvar av dagsljus väntar.
Alla ismetespön och Kickbacks är nu utplacerade i en cirkel runt mig. Ismetespöna placerar jag allt från 30-100m bort och Kickbacken lite närmare än så. Som agn har jag allt från 26cm mört till mindre betesfisk som jag sätter på en trekrok.
När detta är gjort borrar jag ett hål bredvid mitt renskinn, sänker ned ett blänke och låter ögonen slutas i solens sken.

Tiden går och då solen precis går bakom det enda molnet på himlen så får jag dagens första napp på ett av mina ismetespön. I den vindstilla och tysta natur jag befinner mig i hör man tydligt ålbjällran rassla på vippan som nu vaggar vackert fram och tillbaka långt bort på sjön.
Pulsen stiger snabbt. Mestadels av tanken att något stort har nappat då jag vet att det sitter en av mina största mörtar på just detta spö. Men utan att ljuga så steg den rejält även av att springa dessa metrar som det var fram till mitt Ismetespö.
Väl framme så står linan still och det brukar inte vara ett gott tecken. Givetvis har vi råkat ut för en så kallad mörttjuv…
Alltid gör det lite ont när man tappar kanske dagens enda fisk…Timmarna fortsätter gå och solen har faktiskt hunnit sjunka på himmelen. Några abborrar på pimpelfisket och en lite finare abborre på min Kickback är vad dagen har bjudit på. Bortsett från en riktigt god Real Turmat och det magiska vädret då givetvis.
Att ge upp fisket för dagen passerar i tankarna då en lång färd hemåt väntar.
I samband med att solen precis åker ned bakom bergen kommer det några kalla vindpustar och vinterjackan åker på. Då ser jag precis att på samma ställe som tidigare att min vippa indikerar fisk!

Kroklossare, ny betesfisk, en vågsäck och våg är vad jag kastar med mig när jag springer till fiskehålet.
Vippan står rätt upp och har slutat vagga. När jag är 10m från hålet och hör hur det kastar ut lina ur fiskerullen.
Jag sätter mothugget direkt och känner med detsamma att det är en riktigt tung fisk på andra sidan linan.
Jag kämpar länge med att få upp vad jag nästan är säker på är en stor gädda.
5 minuter passerar och gäddan ger vika. Upp ur hålet visas först en gäddskalle som vid första tanke inte är jättestor. Efter skallen följer en riktigt mättad gädda, lika rund ända ut till stjärtfenan. Inget snack om att detta är årets största gädda för min del.

Långt ifrån min största gädda.. Men en fisk man aldrig glömmer.
Alla förberedelser och allt som ligger bakom fångsten på den här gäddan känns för många förgäves. Men för en gäddfiskare är det precis detta det handlar om 😊Glädjen är obeskrivlig. 8200g - 100cm


Vill du börja Ismeta? Kanske ismeta abborre, gädda eller andra fiskarter.
Hör av er till oss på Fritid & Vildmark eller kika in i vår butik så hjälper vi just dig!