Rolig hundträning mellan säsongerna
Under hösten brukar konditionsträningen för hunden lösa sig av sig själv. Ja, förutsatt att ens jaktplanering går som tänkt. Men däremellan är det många och långa månader. Hur kan man då motionera och hålla humöret uppe, både på sig själv och sin fyrbenta kompis?
Alla vill ju ha en stark, sund, smidig och uthållig hund och det finns inga genvägar. Det existerar såklart lika många träningsvarianter, som det finns hundar. Det gäller att hitta något som fungerar, utifrån en själv, hunden och ens förutsättningar.Själv brukar jag säga att mina hundar är min bästa, egna hälsoinvestering. Jag skulle sannolikt inte vara ute och promenera vid sjutiden en söndagsmorgon eller för den delen vara ute och cykla en kall tisdagskväll i januari, om jag inte hade hund. Jag har två jämthundstikar på 2,5 och 7 år och försöker ha ett sunt tänk kring deras träning. Som även inkluderar mig.
Jag skulle nästan våga påstå att de har lika god kondition året runt. Fördelarna är många, en av dem att man aldrig behöver känna brådska under varma sommarmånader. Men hur kan man göra för att hålla igång, när det känns oändligt långt till 21 augusti?
Damcykeln året om
Att cykla är grunden när jag motionerar mina hundar. Jag har en gammal damtralla med cykelkorg och vinterdäck, som rullar året om. Med en hund i koppel och den andra fäst i en Springer cyklar jag omkring 3 gånger i veckan. Beroende på vilken sväng jag tar blir rundorna mellan 5 – 9 kilometer. Visst, det kan kännas lite bökigt på vintern med alla kläder, hjälm, reflexer, lampor och snömodd - men det är alltid värt det.
Full fart i skidspåret
Den här vintersäsongen har också varit fantastisk, även om man som jag inte bor i Norrland. Jag och hundarna har fått många mil i skidspåret och jag märker vilken frihetskänsla de får av att kunna sträcka ut, medan jag själv har fullt upp att hålla balansen. Det kan vara lite trixigt att hitta spår där det är OK med hund, men de flesta ställen har någon hundslinga. Samma sak här, det behövs ingen speciellt dyr utrustning. Jag har ett midjebälte, de har varsin dragsele och så har jag köpt draglinor med flex. Skidor kan man ta det som finns, själv har jag äldre klassiska skidor och ett par skateskidor. Enda utmaningen är att planera, bestämma sig och faktiskt ta sig iväg.
Träna muskler
Förutom kondition så är det viktigt att stärka hundens muskler och leder. Precis som med övrig hundträning, gäller det här att lära sig av kunniga inom området, så man inte anstränger sin hund för hårt eller i för tidig ålder. Jag har ett bildäck som min yngre hund får dra ungefär en gång i veckan. För min arbetsvilliga junior är detta också en bra mental stimulans. En annan träningsidé som ligger och gror hos mig är att använda klövjeväska på promenader. Så jag gör nu min research kring modeller och hur man går tillväga för att det ska bli en bra.
Variation är grejen
Fördelen med att träna hunden med cykel, skidor, löpning, simning eller längre promenerar är just att man själv samtidigt får röra på kroppen. Det blir dubbel vinst. Sedan kan jag tycka, när tillfälle ges, att det känns oerhört lyxigt att få sätta sig på fyrhjulingen. På den sitter en smart träkonstruktion som gör att man kan köra tre hundar samtidigt. Det kan vara grymt skönt att kunna puttra runt en mil, utan egen ansträngning. Men jag skulle inte enbart vilja köra fyrhjuling, jag tror att variation är själva grejen.
Nu är det 4 månad kvar tills vi kan släppa våra fyrbenta jaktkompisar igen, så vi får se till att använda tiden på bästa, roligaste sätt!