Det kött som jakten ger oss är fantastisk på alla sätt. Enligt mig så är viltköttet det bästa som går att få tag på. Men för att få ut så bra kvalitet på köttet som möjligt så krävs det noggrann hantering som är lätt att ”springa” förbi för att det ska gå fort eller för att man helt enkelt inte tänker på att det faktiskt är mat vi hanterar.
Jag kan inte på något sätt uttala mig för att vara en expert inom ämnet, men under senare år har det blivit att jag tagit hand om ganska många vilt från skott till matbordet vilket har gett mig en del tillvägagångsätt och tekniker som jag vill dela med mig av. Nedanför finns några hållpunkter jag tycker är viktiga att hålla sig till under tillvaratagandet. Hoppas du har nytta av dessa för jag lovar att de kommer ge ett bättre resultat.
Handskar!
Första enkla regeln att hålla sig till, använd handskar! Det är väldigt lätt att man ska göra något lite snabbt och enkelt och så struntar man i handskar. Risken är då att det hamnar något typ av smuts eller bakterier på köttet som lättare gör att köttet kan bli dåligt. Eller i värsta fall råkar ut för en otäck olycka, Landig skärskyddshandske sitter perfekt och ger ett mycket bra skydd mot otäcka olyckor.
Skärskyddshandske: https://fritidvildmark.se/product.html/landig-skarskyddhandske-medium
Byt handskar
Byt handskar ofta. Det är väldigt lätt att sätta på sig handskar för att sedan ta i handtag, telefonen eller på kläderna vilket riskerar att handskarna direkt blir kontaminerade. Till exempel det handtaget har du tagit i väldigt många gånger på med till exempel smutsiga händer.
Ta inte på slaktkroppen
En sak som jag väldigt ofta ser är att folk ofta tar med handen rakt på köttet. Jag håller mina händer så långt från slaktkroppen som möjligt då det minskar risken att få smuts eller bakterier på köttet. Egentligen behöver man aldrig ta med händerna på köttet om du inte ska rensa runt skottskadan till exempel.
Rena verktyg
Att ha rena verktyg är en av dom absolut viktigaste sakerna. Är inte kniven ren blir det du skär inte heller rent. Detta är inte bara viktigt i början, utan rengör även kniven under slakten eller styckningen. Se även till att investera i bra slaktknivar, det kommer göra jobbet ännu enklare och roligare. Vi kan varmt rekommender Nordhunt Slaktknivset med 4st knivar.
Slaktset: https://fritidvildmark.se/product.html/nordhunt-slaktknivset
Flå hängande
Att flå djuret hängande tycker jag ökar chanserna att det blir så rent som möjligt. Hänger djuret är det också lätt att dra av skinnet vilket ger ett mycket bättre resultat än om man ska flå hela vägen ner.
Passa djuret i slakteriet
Detta steg är ibland svårt på större djur som med älgarna, men jag föredrar alltid att ta ut djuret i slakteriet när det hänger. Främst för att så enkelt som möjligt kunna hålla det rent men också för att man kan sota djuret direkt och dra med sig allt ner på en gång, hela vägen från ändtarmen till struphuvudet.
Se hela vårt utbud för slakt här: https://fritidvildmark.se/category.html/slakt
Undvik vatten
När jag ska tvätta rent något ställe på köttet så försöker jag undvika vatten. Risken är större att smutsen som man försöker skölja bort sprider sig i stället. Måste du tvätta rent någonstans så fyll en sprayflaska med 24% ättika, spruta på och torka bort med papper.
Använd mörningstermometer
Ett sista tips som verkligen underlättar för att veta hur länge djuret ska hänga är en mörningstimer. Den ger dig en tydlig bild av vad för temperatur det är, luftfuktighet men främst hur många så kallade dygnsgrader köttet har hängt. Den är speciellt viktig i början för att man ska kunna se och lära sig hur köttet utvecklar sig under tiden. Jag har provat lite olika och just nu har jag en Tendy som jag tycker är en av dom bättre.
Läs mer om Tendy mörningstimer här: https://fritidvildmark.se/product.html/tendy-nemus-morningstimer
Följer du dessa steg så finns det mycket goda möjligheter att kvalitet kommer öka. Följer man dessa steg riktigt noggrant så kommer man kunna hänga köttet längre tid vilket kan få ett bra kött till riktigt bra.