2018-07-11 14:00
Simon Linjamaa

Ströming är väl en härlig sommarklassiker?
Simon Limjamaas senapsstekta strömming med dillkokt färskpotatis, västerbottenost och pepparrotscreme går utmärkt att tillaga på muurikka. Färdigställ strömmingen och stek i smör och värm färdigkokt potatis i folieknyten.

Ingredienser:
900 g färsk strömming
1 Kg färskpotatis
1 dl svensk senap
1 dl dijonsenap
3 äggulor
3 dl grädde
4 dl grovt rågmjöl
4 dl ströbröd
2 dl philadelphia
1 dl Crème fraiche
1 dl riven västerbottenost
2 Citroner
2 Knippen dill (färsk)
pepparrot på tub
smör
salt och peppar

Gör så här:
1. Skölj av fiskarna i durkslag och klipp bort fenorna med sax alldeles intill ryggraden på strömmingen.
2. Blanda senapen äggulorna samt grädden i en bunke.
3. Blanda rågmjölet, ströbrödet samt salt och peppar i en låg form. Smaka av ströbrödblandningen så att det smakar både salt och peppar. Det är svårare att få kryddorna att fastna på fisken när man steker den så man vill krydda redan i paneringen.
4. Lägg ihop två filéer med köttsidan mot varandra och vänd sedan dessa i ströbrödsblandningen. Lägg dem på ett bakplåtspapper till de ska stekas.
5. Skrubba potatisen och låt koka i välsaltat vatten ca 20min gärna med dillstjälkar.
6. Blanda philadelphia, crème fraisch, västerbottenost samt saften från 1/2 citron. Smaka sedan upp detta med pepparrot till valfri styrk. Lägg upp i en skål och garnera med en dillkvist
7. Stek strömmingen på medeltemperatur i smör tills den fått fin färg på båda sidorna.
8. Häll bort vattnet från potatisen och tillsätt en ordentlig klick smör samt hackad dill. Rör om försiktigt
9. Servera gärna detta med citronklyftor och stekt/grillad salladslök. Garnera med dillkvistar