2019-05-09 13:00
Shoot to Eat

Shoot to Eat testar:

Sig Sauer SIERRA 3BDX & KILO 1800BDX

Om en elektronikingenjör och en optikingenjör skulle utföra ett grupparbete under ledning av en jägare, så är det nog inte helt osannolikt att detta skulle inträffa – Sig Sauer sticker ut hakan rejält med sin optroniknyhet, BDX. Konceptet går ut på att få användbar, uppdaterad och precis information från din smartphone och avståndsmätare in till ditt kikarsikte.

 

Sig Sauer kommer med en helt ny infallsvinkel på smarta riktmedel. Till skillnad från Swarovskis DS eller Burris Laserscope som har inbyggda avståndsmätare i kikarsiktet har man alltså en separat avståndsmätare som överför mätvärden in till kikarsiktet som i sin tur talar om var någonstans du ska sikta för att träffa ditt mål. En futuristisk ungdomsdröm för oss jägare som gillar teknik? BDX™ eller Ballistic Data Xchange som konceptet kallas handlar om att få tekniska hjälpmedel att samverka och hjälpa för jägaren/skytten att leverera ett säkrare och mer precist första skott - oavsett om det är på skjutbanan eller ute på jakt.

Optronikpaketet som jag har testat består av två komponenter som vävs ihop med en smartphone. Kikarsiktet Sig Sauer Sierra 3BDX i 4.5-14x50 utförande samt avståndsmätaren Sig Sauer Kilo 1800BDX med en förstoring på 6x och ett ljusinsläpp på 22 mm. För att kunna nyttja paketet till sin fulla kapacitet krävs en del förberedelser och att man läser på lite.

Som ni säkert redan förstår så kräver kikarsiktet förutom montage och grovriktning även en regelrätt inskjutning. Dessförinnan parkopplar man kikarsiktet och avståndsmätaren till telefonen via BDX-appen.
Du matar in 5 av den valda patronens egenskaper i appen där du enkelt skapar en profil som du sparar för just den kulan. Det man ska ha i åtanke vid denna inskjutning är att BDX-funktionerna kräver några fler skott än vad en normal inskjutning kräver såvida du inte har tillgång till en kronograf som mäter utgångshastigheten på kulan. Detta för att få en korrekt uträkning av kulbanan, du ska inte förlita dig på det som står på asken. Testpiporna ofta är betydligt längre än gemene jägares/skytts bösspipa. Det fina med hela inskjutningsprocessen är att du inte behöver skjuta genom en kronograf, det går att lösa med några extra skott! Detta löser du enkelt genom att ta några skott på 300 meter eller något längre än så. Ett avstånd som gemene jägare normalt sett inte skjuter på, men det finns inget som säger att det är fel att ta några skott på 300 metersvallen på skjutbanan. Vill man kan man komplettera en vindmätare för att få hjälp med vindavdriften på lite längre avstånd, mätvärdena läggs enkelt in i appen och tas då med i den ballistiska kalkyleringen som sker när du mäter in ett mål.


Funktionerna som finns i appen är ganska enkla vilket gör den användarvänlig och det går relativt snabbt att lära sig dess funktioner.
BDX-konceptet imponerar med sin bredd, du kan välja hur högt eller hur lågt du vill lägga ribban. Du kan använda kikarsiktet utan avståndsmätare och ha fasta riktpunkter i kikarsiktet, likväl kan du använda avståndsmätaren utan att ha BDX-siktet med dig. Jag monterade kikarsiktet på min CZ 455 i kal .17 HMR för att ha möjligheten att testa SIG SAUERs BDX-koncept under ripjakten. Inskjutningen gick klanderfritt och inmatningen av vald kula i BDX-appen fungerade utan anmärkning. Dessvärre blåste jakten bort och testerna fick utföras i senare skede på skjutbanan.
Helhetsintrycket jag får av SIG SAUERs nya BDX-paket är mycket gott, tekniken har fungerat klanderfritt likaså optiken. Nackdelar som du ofta ser hos kikarsikten med inbyggda avståndsmätare brukar vara adderad vikt. Något som inte alls blir lika påtaglig med Sierra 3BDX i 4.5-14x50 på bössan med sina 658 g – drygt 2 hekto lättare än konkurrenten från Burris. Med Sierra 3BDX och Kilo 1800BDX har du en paketlösning som hjälper dig att bedöma avstånd och riktpunkt – en essentiell framgångsfaktor för exempelvis säljägaren som måste bedöma avstånd över öppet vatten. Optiken däremot är vad man kan räkna med i ett kikarsikte i den här prisklassen det vill säga, du blir nog besviken om du förväntar dig Swarovski eller Zeiss-optik. Med det sagt är det här ett paket värt sina pengar för dig som jagar toppfågel, säl, vildren, älg på fjället eller varför inte vid pürsch på dov- eller kronvilt.
Vill du veta mer? – Kika in hos oss!