2019-10-07 19:00
Jessica Sjöberg

UTBILDNINGSJAKT MED FRITID&VILDMARK
intensivt lärande i en fantastisk höstskog

Fritid & Vildmark erbjuder elever som tagit jägarexamen hos dem att följa med på utbildningsjakt. Under några höstdagar lånar SCA ut markområden för att göra det möjligt för nya jägare att inhämta kunskaper i riktiga jaktsituationer med jaktledare som fungerar som mentorer i skogen. Här kommer en liten berättelse från en av dessa dagar.

Första dagen samlades vi utanför butiken för att sedan åka gemensamt upp till jaktmarken. Jaktledarna Krister och Greger placerade ut passarna och gick igenom upplägget för förmiddagen. Moder Natur bjöd på mycket vind men solen tittade fram och fick höstfärgerna att glöda. Få saker är så gott som en kopp varmt kaffe och en smörgås ute i det fria! Vi kommunicerade som grupp via mobiler då radio inte riktigt fungerar i just det området, som är en del av militärens övningsområde, men det funkade utmärkt med sms. Hund släpptes och trots ett fint arbete så ville det sig inte riktigt. När vi sedan bröt för lunch var alla småfrusna och samlingen runt den redan fullt sprakande elden var som en lisa för själen. Där satt vi en bra stund, åt och pratade om hur morgonen varit, om kläder, jaktmat och om hur älgar generellt beter sig vid olika typer av väder.

Då alla fått värma sig och blivit mätta gick Krister och Greger igenom planen för eftermiddagen, med nya pass och ny strategi utifrån morgonens erfarenheter. Hund släpptes på nytt och det dröjde inte så länge förrän det var igång ett ståndskall i skogen. Hörbarheten var sisådär för passarna på grund av terrängen och blåsten, men vissa kunde lyssna till den ljuva musiken. En av oss elever kunde efter en timme långsamt smyga in på ståndet tillsammans med Krister. Han följde henne hela vägen fram till skottet som blev en mycket fin träff, varpå älgen tog några snabba kliv och sedan föll i backen. Hunden, skytten, mentorerna och vi andra var nog lika glada allihopa.

Utbildningsjakt innebär att så många elever som möjligt ska få uppleva och lära sig så mycket som möjligt, så jaktledarna samlade alla för gemensam urtagning av älgen. De visade var man börjar, sedan gick de stegvis igenom var man ska känna, vad man ska ha koll på, hur organen är placerade i älgen och i vilken ordning urtagningen sker. Deltagandet i urtagningen var förstås frivilligt men vi var ett par stycken som mer än gärna grisade ner oss i detta moment. Det är i det läget som hundra frågor dyker upp och det sköna med utbildningsjakten är att de besvaras med hundra tålmodiga, informativa och pedagogiska svar.

Fyrhjuling och älgpulka hämtades. Under tiden satt jag med skytten och pratade om hur hon kände stunden efter att hon fått fälla sin första älg. Det är intressant att prata om hur det var, vad hon sett, tänkt och känt där och då. Det är trots allt rätt ett mäktigt ögonblick. Mitt i samtalet kom hon på att hon var så fokuserad på att ladda om och göra sig redo för ett ev andra skott i situationen så hon glömde ta rätt på tomhylsan. Den hade varit ett fint minne, menade hon. Vi log åt tanken att försöka lokalisera den men det hade nog varit ett näst intill övermäktigt projekt.

Alla hjälptes sedan åt att med gemensamma krafter få älgen i pulkan och vidare ut till det väntande släpet. Där spände vi fast den tillsammans och sedan hade Krister och Greger ett avslutande samtal för dagen. Vi konstaterade att alla hade fått vara med om en riktig älgjaktdag i fantastisk natur, vi hade fått se resultatet av ett fint hundarbete och fått en riktig närstudie av älgen såväl utanpå som inuti. Det var först i bilen på väg tillbaka som jag kände hur nöjd och trött jag faktiskt var. Ändå vaknade jag fem minuter innan väckarklockan dagen efter – redo för ännu en ny dag av erfarenheter i den vackra norrbottniska skogen.

Att få ta del av utbildningsjakt är en otrolig förmån och jag rekommenderar alla som får möjlighet att delta. Det är nog med jakten precis som med livet, man blir aldrig fullärd men man har möjlighet att utvecklas och njuta under tiden. Tack!

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
QmXKaP
Kod från Captcha-bild:

A withdrawal usually takes 48 hours to be processed. Excessive deposit and withdrawal charges.
Does a web site have killer fees and commissions they require you
to pay for providers? The money you've gotten in your account will normally undergo
online brokers throughout auto-trading which implies that
your cash is invested in assets by means of protected and dependable brokers obtainable inside your country at that time in time.
This implies you may actually trust Bitcoin Loophole
with your eyes shut. Choosing a crypto platform to trust shouldn't occur by accident.

Scams and fakes have very attractive methods to enroll customers on their platform.

If a digital foreign money platform has two, it is definitely a greater possibility.
Whether you make it on the digital currency market or fail miserably
by losing all of your investments relies upon enormously on the stability and safety of the system you select for your cryptocurrency transactions.
2019-11-19 16:10:54
My site bitcoin loophole brightertrade
Digital currency such as Bitcoin is not legal tender.
2019-11-14 05:50:52
My web site Open Link, xip.li,