2021-03-05 00:00

Så kom den, vintern med minusgrader och snö i mängder. Ja, Hela vårt avlånga land har haft minusgrader, isar att gå och åka skridskor på. Snöskyfflarna har letats fram i skrubbarna i Södra delen av landet och i den Norra räckte inte alla maskiner till för att förflytta snön från gårdar och gator inom normala tider. Belastning av att flytta bort snön är förmodligen lika det är redskapen som är skillnaden. Många är vi som fått uppleva högarna med snön på gårdar som utgjort små pulkbackar och grunden för att bygga snögrottor precis som på den gamla goda tiden, eller vad man säger.

Men hur går det för vårt vilda. I flödet på de sociala medierna har man fått bilder på hur jägarna gjort livet enklare för våra älgar, rådjur mm genom att stödutfodra dem. Dra skoterspår mellan plaster för utfodring och skog som medger skydd och vila. Många ideella timmar har lagts ned av jägare och andra på riktigt naturintresserade för att möjliggöra med relativt små medel en mindre jobbig tillvaro för våra vilda djur i skog och mark.

Produkter för viltvård hittar du här..

Här upp i norr har vi kunnat läsa om den privatperson i Arjeplog som placerade ut flera höbalar och samtidigt spelade musik för att hindra älgarna gå över de mycket svaga isarna över de stora sjöarna och därmed drunkna under årliga vandring österut till områden med mindre snö och mer mat. Fler sådana goda exempel i stor som smått finns det gott om att följa. Ingen insats är för liten eller för stor. Du kan som enskild göra skillnad för vårt vilt.

Den familj med rådjur som överlever denna vinter är det vilt du kan se i växa i vår/sommar och under senare delen av hösten få höra din drivande hund följa spåren av.

Vi jägare gör skillnad för det vilda under den tuffa årstiden. Otaliga är de timmar som läggs ned för att behålla vårt vilt på en bra nivå och i god vigör. Vi jägare gör en stor samhällstjänst med att spåra upp och ev avliva påkört vilt genom våra eftersöksjägare runt om i landet.
När snön är mer än metern hög och snödrivorna är i stort sett omöjliga att se över så inträffar det fler viltolyckor än vanligt. Vägarna är lätta att förflytta sig efter för viltet. Ett vilt söker sig normalt sett inte ut på vägarna och uppehåller sig där annat än de har mat i absolut dess närhet eller är så tröttkörda pga av förhållandena, exempelvis med snödjup.

Var stolt för de insatser som görs för viltet och samhället. Var inte rädd för att visa övriga vad vi jägare gör. #detärvijägaresomgördet

 

'

Klicka på bilden för att hitta allt du behöver till Ripjakten..

Söderns drevjakter och toppfågeljakten i norr är avslutade. Kvar är några dagar(till mitten av Mars)av den utmanande vinterjakten av ripa i vår fjällvärld. En jakt som kan vara lika vacker och bedårande som utmanade. Det finns knappast bättre, godare och exklusivare att äta och bjuda på är den ripa du själv fått som satt på den kala fläcken i den branta fjällsluttningen där de finner sin föda efter flera kilometers skidåkningen. Whoow…

Men nu står också den lockjakt på bland annat räv. En jaktform där du som jägare kan göra nytta för kommande period under vårens föryngringar av harar, skogs- och fälthöns mm.

Produkter för lockjakt - Vi rekommenderar

Bild på Nordik Lockpipa för rävlockpipa för räv från dan Thompsonlockpipa för räv från NordikLockpipa för räv 

 

Låt mig göra ett räkneexempel, som inte behöver vara sant fullt ut men ger en fingervisning vad vi kan föreställa oss.

En predator En räv, en mård eller en grävling har behov av mat precis som alla andra djur. Den äter gnagare(ex sorkar, råttor, harar), skogs- och fälthöns(ex tjäder, orre, ripa, fasan) eller så bara vanliga småfåglar som finns runt om oss. Låt oss säga att den äter i genomsnitt vart annat dygn, dvs säga 180 ggr/dagar per år. 1/3 är gnagare, 1/3 är vanliga fåglar och den sista 1/3 är vad vi kallar skogsfåglar. Vilket innebär att cirka 60 stycken skogsfåglar ej finns kvar på den mark som denne predator har som sitt revir. Ser man till den mark som många jägare disponerar för sin jakt så är sextio fåglar inte en liten del. Med trädskällarjakten eller jakt med stående hund som ens stora intresse kan man med en liten insats av predatorjakt göra skillnad för dig och andra senare under hösten. Precis som mången annan jakt ger det dig en underbar stund att vara här och nu.

Rävlockpipor samt annan utrustning finner du här..