2020-04-02 00:00
Johan Wiklund

Slutspurten

Just nu under våren innan sommaren kommit och kopplat ett grepp om vår natur så är det många djur som är inne på slutspurten av sitt maratonlopp. Det nya knopparna och det gröna gräset har inte hunnit spricka ut och växa fram samtidigt som de nu har slut på sina reserver och kan se målet framför sig så kan minsta lilla bakslag i vänder göra att kraften och energin inte räcker ändå fram till målsnöret där det nya gröna gräset ock knopparna finns.
Enkelt kan man säg att får många djur är vintern att jämföra med ett maratonlopp, i början är man full av kraft och energi, första och andra milen går bra men sen kommer känningarna, energin tryter, skorna skaver och krampen smyger på. Men du kämpar på, snart framme är du framme men just innan mål kommer den, den tuffa branta uppförsbacken som du inte visste om. Här kan det vara skillnad på att få den där lilla extra energikicken i form av chokladbiten eller blåbärssoppan. Det kan vara den som gör att du klarar av hela loppets alla fyra mil och slutligen går i mål.
Så därför sluta inte fodra dina vilda grannar för tidigt, de är just nu inne på sista kilometrarna av loppet.

 

Nystart

Samtidigt som det är upplopp för några så kommer nu andra åter till oss för att på börja sin tid här.
Många av våra fåglar saknar tillräckligt med bra och skyddade boplatser att komma till och häcka, och inget undantag här de bästa lägena blir sålda innan visning och kommer sällan eller aldrig ut på marknaden. Många av dessa bostadslösa kan vi enkelt hjälpa med nya attraktiva bo platser i formar holkar i olika slag.
Ger man så får man.

 

 

Många myggor

Visste du att en Flugsnapparfamilj äter ca 10-12 gram småkryp och insekter per dag under sommaren?
Du kan ju själv väga en mygga och räkna efter hur många det blir per dag?
Siffran 2000 st nämns ofta och även om nu flugsnapparen gärna tar sig en fet fjärilslarv så ofta den kan och efter det kan ta det lite lugnt på matsidan ett tag, så är det en ansenlig mängd myggor som de tar innan de biter dig.

Så hjälp de i spurten och bistå de som kommer.

Tack för att ni tog er tid att läsa.