2018-05-21 20:00
Tina Hjort Svensson

Det fanns ju ingen som utbildade, säger Johan Wiklund på Fritid & Vildmark i Piteå på frågan varför han, brodern och kollegan Krister började utbilda blivande jägare. De håller omkring tio kurser varje år och räknar man med tio personer i varje kurs i tjugo år, ja, då blir det ganska många som fått sin grundläggande utbildning via Fritid & Vildmark.
– Vi utbildar också i grundläggande vapenkännedom och säkerhet åt några av våra studieförbund från Norrbotten och Västerbotten, totalt omkring femton kvällar à tio personer per kväll, tillägger Johan. Nu har de tagit fram det digitala hjälpmedlet Nya Jägarskolan, en app som man enkelt laddar ner (man får vara beredd att satsa 75 kronor, men det kan det ju vara värt).

– Vi tyckte att det saknades en modern studiehjälp. Många använder nätet idag, det finns mycket information att hämta via Google. I appen Nya Jägarskolan kan blivande jägare mängdträna på frågor om jakt, vapen, vilt och viltvård.


När man har en stund över
Och tanken med appen är inte att man ska slippa läsa böckerna, appen är ett komplement. – Man ska kunna nyttja appen när man har en stund över, när man väntar på bussen, på lunchrasten. Om man pluggar tio minuter flera gånger i veckan är det bra hjälpmedel. Men man ska inte tro att man bara kan använda appen och sen skriva provet. Det digitala upplägget följer Svenska jägareförbundets och Jägarnas riksförbunds bokmaterial.

Först behandlar den jaktens historia, ekologi och jägaren och samhället. I nästa del kommer frågor om artkännedom för klövvilt, respektive hardjur, gnagare och rovdjur innan det är fåglarnas tur. Nästa avdelning handlar om vapen, kula, hagel och kombi liksom vad lagen säger. Därpå följer frågor om jaktmetoder, jägaren och eftersöket och efter hantering av bytet efter skottet samt viltvård och förvaltning är det dags för slutprov. Och repetera kan man göra hur många gånger som helst.

Säkerhet, säkerhet...
– Vi koncentrerar oss alltid på teorin först, slår Johan fast, sen tar vi vapenhanteringen. Den har Krister Berggren hand om och här handlar det om säkerhet, säkerhet och säkerhet. Och så lite säkerhet igen för säkerhets skull. – Man ska inte ha för bråttom och ställa för höga krav på sig själv att skjuta bra, det viktigaste är att ha kunskap om sin egen skjutförmåga och att man hanterar vapnet på ett säkert sätt. Det är som med körkort, säger Johan och förklarar att han själv inte kör så bra i stora städer eftersom han inte tränat sig bra på det. Att köra på snö och isiga underlag, däremot, det kan han.
– Men för att ta körkort måste man klara det. Likadant med skyttet. Det är inte viktigt att jag skjuter en sexa eller en tia. För att klara provet måste jag skjuta en sexa, sen måste jag träna mer och låta bli att skjuta i vissa lägen. Det har med det egna omdömet att göra. Jakt kan inte försvaras i ord, jakt kan
bara försvaras i handling. Kortfattat kan vi säga, att man alltid ska hantera sitt vapen som om det vore
laddat.
– Det ska sitta i ryggmärgen och det får inte ske några misstag. En bil som står på en parkering orsakar sällan dödsolyckor. Men om en människa sätter sig i bilen och kör kan den bli farlig både för personen själv och omgivningen. Det är likadant med ett laddat vapen på köksbordet. Är huset tomt, kommer bössan aldrig smälla, men så fort det kommer in någon i rummet blir vapnet farligt. Därför ska man visa omdöme och respekt.

Nu börjar det roliga
Så har man gått sin kurs. Antingen en längre som går över flera veckor eller en kortare, över en helg (då har man fått sina böcker och tillgång till appen i förväg så att man är påläst).
– De som går våra intensivkurser är ofta väl förberedda och får ofta väldigt bra resultat på provet när det väl skriver det. Två av tio tror att de ska bli matade med svaren och de är generellt långt från att klara provet. Vår utbildning ska ge svar på varför. Det finns inga genvägar. Oavsett om man får skriva en eller flera gånger, så småningom har man sin examen.
Är jag jägare nu?
– Nej, du är ingen fullfjädrad jägare. Du har fått en möjlighet att fortsätta lära dig själv, det låter som en klyscha, men så är det. Du har fått en möjllighet att träna med vapnet och lära dig ta tillvara på viltet. Men det är nu det roliga börjar!

Jaktens triangel
Johan berättar om jaktens triangel. När man är ny är allt nytt och spännande. I fas två har man lärt sig en hel del. Nu vill man bara skjuta så mycket som möjligt! I tredje fasen börjar man tänka på kvalitet snarare än kvantitet (man väljer ett glas årgångsvin istället för en halva Renat på fredagskvällen).
– Det är nu man vill skjuta den stora råbocken eller fälla en ripa med en stående fågelhund som man jobbat med hela året. Det känns ganska lyxigt att få bjuda på nyårsmiddag som man arbetat hela året med att få fram. Och så när man berättar om det hela över middagen får man uppleva hela
momentet en gång till. Själv har Johan etiketter på allt han plockar fram ur frysen. Där står inte bara vad det är för djur och styckdel. Där kan också stå ”Långfjällmyran, 20 augusti 2018”.
– Det ger en dimension till. För mig handlar jakten om att ta tillvara på det vilt man nedlägger. När jag var liten tror jag vi åt oxfilé max två gånger om året, det var när någon fyllde femtio eller sextio. Idag är oxfilén så devalverad att man får den på pizzan. Viltkött är en fantastisk resurs, i våra jaktlag har
köttet så bra kvalitet att vi kan grilla bogstekarna och inte bara ha dem som kokkött, såpass mört är det. Det är sånt vi försöker lära ut. Så efter jägarexamenskursen kan man gå korvkursen eller annan kurs i förädling av det vilda köttet

 

 Tryck här för att se kommande jägarexamenkurser

    Vi rekommenderar